Винищення корінного населення – традиційна політика Росії

9 Березня 2021 10:32

Після окупації Криму Росія вибрала кримських татар однією з “мішеней” для переслідувань, зазначила перша заступниця глави МЗС України Еміне Джапарова.

В окупованому Криму відбуваються репресії щодо кримських татар. Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила тижневику “Український тиждень” в інтерв’ю, опублікованому 6 березня.

“Майже з перших днів окупації АРК і міста Севастополя РФ обрала переслідування кримських татар чи не головною мішенню репресивної машини. Що не дивно, адже для авторитарних систем РФ це традиційна політика: винищення корінного населення”, – сказала дипломатка.

Вона зазначила, що і наприкінці ХVIII століття, коли відбулася перша анексія Криму, російська влада “репресувала духовну й інтелектуальну еліту, коли почався масштабний перепис історії кримських татар і знищення кримськотатарської ідентичності взагалі, а також русифікація регіону”.

“Депортація 1944 року поставила кримських татар в умови виживання, коли майже половина народу померла через голод і хвороби. Спроба анексії 2014 року для кримських татар стала черговим ударом та, по суті, поверненням у ту репресивну дійсність, проти якої народ боровся десятки років”, – пояснила Джапарова.

Джерело: “Гордон”