Чоловікам дозволили брати два тижні відпустки при народженні дитини

21 Квітня 2021 16:34

Українські чоловіки матимуть змогу оформити відпустку при народженні дитини до 14 календарних днів за рахунок роботодавця. Як повідомляє на своїй сторінці у соцмережі пресслужба Міністерства юстиції України, відповідний Закон ухвалила Верховна Рада.

У Мін’юсті зазначили, що така відпустка може надаватися чоловікові, дружина якого народила дитину, або батькові дитини в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з її матір’ю, але якщо вони спільно проживають.

Таким чином чоловік може скористатися додатковою оплачуваною 14-денною відпусткою впродовж трьох місяців з дня народження дитини.

Окрім того, таке право мають бабусі чи дідусі або інший повнолітній родич дитини, який фактично доглядає за цим малюком, якщо мати (батько) дитини є одиначкою (одинаком).

Варто зазначити, що право на таку відпустку у даному випадку, відповідно до документу, має лише одна особа.

Також новим законом закріплено, що відпусткою для догляду за дитиною до трьох років однаково зможуть скористатися як батько, так і мати. Раніше чоловіки могли піти в таку відпустку, лише якщо матір дитини вийшла на роботу. Тому в родинах, де жінка – ФОП чи самозайнята особа, чоловіки взагалі не мали цього права.

Ще одна новація Закону – для чоловіків, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю, батьків, котрі виховують дітей без матері (зокрема у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) може встановлюватися скорочена тривалість робочого часу.

Джерело: “Інтернет Віче”