ДАБІ видала дозвіл забудовнику відхапати частину набережної на Подолі

23 Квітня 2021 13:24

Як повідомляє сайт “Наші гроші”, Державна архітектурно-будівельна інспекція України 15 квітня видала ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд», ПАТ «Київський річковий порт» і ТОВ «Торгрічтранс» дозвіл на будівництво на трьох ділянках загальною площею 12,93 га по вул. Набережно-Хрещатицька у Подільському районі м. Києва, які є речовими доказами у кримінальному провадженні Державного бюро розслідувань. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Дозвіл видано на «реконструкцію майнового комплексу під багатофункціональний комплекс». По факту там будуватиметься ЖК «Новий Поділ».

Як вказано в техніко-економічних показниках, у комплексі передбачено 1246 квартир загальною площею 103 тис кв м. Заплановано 10 черг будівництва. Будинки матимуть висоту 9 поверхів. Також заплановано 113 тис кв м офісних і торговельних приміщень, дитсадок на 80 місць і паркінг на 54 тис кв м.

Генпідрядником будівництва є ТОВ «Спецмехбуд 21», що входить до групи компаній Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка, партнера екс-заступника директора Департаменту містобудування КМДА у 2010-2015 рр, а зараз – засновник і CEO компанії SAGA Development (раніше Riverside Development) Андрія Вавриша.

Нагадаємо, законність цієї забудови досліджується слідчими Державного бюро розслідувань під процесуальним наглядом Офісу Генпрокурора. Слідство встановило ряд порушень, а також «неодноразову протиправну зацікавленість» до вказаних ділянок Андрія Вавриша з метою подальшої забудови. Останній, за даними слідства, проявляв її ще будучи чиновником КМДА. Ділянки (12,23 га, 0,21 га та 0,49 га) визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

31 липня Октябрський райсуд Полтави наклав арешт на них. Однак, 10 вересня Полтавський апеляційний суд його скасував.

У травні 2020 року ДАБІ відмовила забудовникам у видачі дозволу на проведення будівельних робіт. Втім, у вже у вересні того ж року Окружний адмінсуд м. Києва це рішення ДАБІ скасував, і зобов’язав Інспекцію видати забудовникам дозвіл. Втім, у подальшому забудовники відмовилися від свого позову, і у грудні 2020-го апеляція визнала рішення ОАСКу нечинним.

Як відомо, ділянки 12,23 га та 0,21 га перебувають на праві постійного користування у ПАТ «Київський річковий порт», а 0,49 га – в оренді у ПАТ «Торгрічтранс». Користувачі ділянок передали функції замовника будівництва на користь ТОВ «Ріверсайд девелопмент Лтд» і ТОВ «Набережна-Інвест».

Усі ці ділянки відповідно до Генплану є територією громадської забудови. Відтак, будівництво житла на них заборонене. Як відомо, у Києві є поширеною схема видачі МУО для проектування «багатофункціональних комплексів» на території громадської забудови, де по факту, всупереч закону, будується житло.

Власниками ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд» є Лариса Бурченко (50%), ВІкторія Рог (25,5%) і Юрій Бродський (24,5%), син екс-голови Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва. За даними Youcontrol, до березня 2021 року кінцевим бенефіціарним власником «Ріверсайд Девелопмент Лтд» був Андрій Вавриш.

Власниками ТОВ «Торгрчтранс» є Світлана Смолій і ТОВ «Інком-Інвест», кінцевим власником якого є український бізнесмен Олександр Кардаков. Він же є кінцевим власником ТОВ «Набережна-Інвест».

Кінцевими власниками ПАТ «Київський річковий порт» є Вячеслав Русанов (22,5%), Ірина Коваленко (24,99%), Світлана Бродська (11,99%), Юрій Бродський (5,99%) і Ростислав Бродський (5,99%).