Хто підтримає ліквідацію ОАСК?

15 Квітня 2021 12:00
Парламентська фракція політичної партії “Європейська солідарність” підтримує президентський законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а фракція “Батьківщина” ще не визначилася.

Про це представники фракцій повідомили в коментарі Укрінформу.

“Безумовно, “Європейська солідарність” підтримує те, що цей суд давно вичерпав своє право на існування і його треба ліквідувати”, – підкреслив народний депутат від “Євросолідарності” Олексій Гончаренко.

За його словами, Окружний адміністративний суд Києва треба було ліквідовувати “одразу після того, коли з‘явилися плівки Національного антикорупційного бюро, на яких голова ОАСК Павло Вовк розповідає речі, несумісні зі статусом судді”.

Член фракції “Батьківщина” Олексій Кучеренко зауважив, що в його політсилі ще немає позиції, як голосувати за цей законопроєкт. “Ми ще не обговорювали, але, безумовно, першим буде дуже ретельний правовий конституційний аналіз. Бо ми на сьогодні бачимо, що замість того, щоб наводити лад в судовій системі, в інших системах і органах, ідуть рішення вольові, більшовицькі: або санкції, або “краще ліквідувати”, – сказав депутат.

Кучеренко додав, що за попередньою юридичною оцінкою “Батьківщини”, президентський законопроєкт “не має права на життя, бо там відповідні погодження мають бути з відповідними судовими органами”.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 квітня цього року вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону № 5369 “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”.

Законопроєктом передбачається ліквідація Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

Законопроєкт пропонує встановити, що з дня набрання чинності законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а розгляд і вирішення адміністративних справ, підсудних цьому суду, до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду здійснюватиметься Київським окружним адміністративним судом.