Овочевий сік, здатний зміцнити здоров’я всього за 10 днів

9 Квітня 2021 17:52

Хоча багато хто вважає, що соки потенційно шкідливі для здоров’я через велику кількість цукру, деякі з них є винятком з цього правила. Нове дослідження виявило один потужний напій, що впливає на здоров’я серцево-судинної системи і роботу мозку. Цікаво, що це пов’язано з тим, як організм переробляє певну хімічну речовину.

Вчені з Університету Ексетера провели експеримент за участю 26 осіб у віці від 70 до 80 років. Протягом 10 днів вони двічі на день пили буряковий сік, який багатий корисними нітратами і вітамінами.

Попередні дослідження показали, що однією з головних причин погіршення здоров’я серцево-судинної системи і когнітивної функції є зниження здатності організму перетворювати нітрати в оксид азоту. Коли організм працює правильно, цей процес розширює кровоносні судини, забезпечуючи здоровий приплив крові до серця і мозку.

Тепер вчені виявили, що буряковий сік значно збільшив рівень корисних бактерій і знизив кількість мікроорганізмів, що викликають запалення, пише Eat This, Not That!. “Наші результати показують, що додавання в раціон продуктів, багатих нітратами, в даному випадку бурякового соку, всього за десять днів може істотно змінити мікробіом порожнини рота і кишечника на краще, – пояснила провідний автор дослідження Анні Ванхатало. – Підтримання здоров’я мікробіома в довгостроковій перспективі може уповільнити зміни в роботі серця і мозку, пов’язані зі старінням”.

Джерело: Ukrhealth