Відбілювання зубів: у чому небезпека?

30 Квітня 2021 17:51

Недавнє дослідження показало, що речовини, що входять до складу засобів для відбілювання, руйнують зуби.

Посмішка є важливою частиною нашої зовнішності, і багато людей хочуть, щоб вона була якомога біліше. Однак натуральний колір зубів не є чисто білим, насправді він варіюється між різними відтінками жовтого.

Незважаючи на це, існує стійке переконання, що білі зуби – це символ краси і турботи про своє здоров’я. З цієї причини люди витрачають чималі гроші на відбілюючі препарати або звертаються за цією послугою до стоматологів.

При цьому вчені попереджають: популярні засоби для відбілювання зубів, наприклад, перекис водню, дуже небезпечні для здоров’я зубів. Недавнє дослідження показало, що перекис пошкоджує відразу три шари зуба – емаль, дентин і внутрішній шар сполучних тканин, що дозволяє нашому зубу міцно сидіти в яснах.

Як повідомляє доктор Келлі Кінан, провідний дослідник і професор хімії в Університеті Стоктона, США, перекис водню пронизує емаль і атакує дентин, який на 90-95% складається з колагену. Команда вчених проаналізувала дію перекису на колаген і прийшла до невтішних висновків – кількості перекису водню, що міститься в одній вибілюючої смужці, вистачить для зниження частки колагену в дентині практично до нуля.

Дослідження не дало відповіді на питання , є ці пошкодження незворотними або їх можна вилікувати. Подальша робота вчених буде спрямована на те, щоб з’ясувати, який вплив надає перекис на інші компоненти зуба.

Джерело: “Країна здоров’я”