Віра збільшує тривалість життя

29 Квітня 2021 17:51

Згідно з дослідженням, релігійні люди можуть розраховувати на більш довгу тривалість життя, ніж атеїсти.

Наукові фахівці з Університету штату Огайо прийшли до висновку, що “наявність релігійних переконань, віри може збільшити тривалість людського життя майже на 10 років”.

Коментуючи виявлену закономірність, провідний автор дослідження Лаура Уоллес заявила, що віра здатна впливати на тривалість життя майже так само значно, як стать (гендер). Частково, каже вона, цьому сприяють заняття волонтерством і участь у громадських заходах – обидва види діяльності типові для багатьох релігійних інститутів.

Ще один факт полягає в тому, що віруючі люди зазвичай ведуть спосіб життя, що передбачає утримання від шкідливих звичок, що також може пояснювати їх більш довгу тривалість життя. Крім того, свій позитивний вплив роблять молитви і медитації, які полегшують почуття стресу, сприяють підтримці стабільного, позитивного психічного і психологічного стану.

Вчені констатують, що в регіонах з сильними релігійними традиціями, великою кількістю долучених до релігії жителів позитивний вплив віри поширюється і на нерелігійних людей. Останні також починають мимоволі слідувати якимось нормам існування віруючих, позитивно позначається на здоров’ї і тривалості життя

Ще одне дослідження, яке показує, що віра робить благотворний вплив на життя, було проведено Гарвардською школою громадської охорони здоров’я: його фахівці анкетували на предмет релігійності медсестер середнього віку. Вони виявили, що для жінок, які відвідували церкву мінімум раз на тиждень, ризик смерті був на 33% нижче, ніж у тих, хто не відвідував її зовсім.

Вивчення того, як віра впливає на величину життя і схильність до довголіття, буде продовжено.

Джерело: Ukrhealth