Верховний Суд підтвердив законність ліквідації УПЦ КП і стягнув судовий збір з Філарета

9 Червня 2021 11:55

Верховний Суд ухвалив рішення, відповідно до якого постанова Помісного Собору УПЦ КП, який відбувся 15 грудня 2018 року перед самим Об’єднавчим Собором, є чинною, і тим самим поставив крапку в намаганнях колишнього предстоятеля УПЦ КП Філарета оскаржити рішення. Про це УНН повідомляє з посиланням на судове рішення у справі №761/25084/20 від 19 травня та речника ПЦУ архієпископа Євстратія Зорю.

“Важливе рішення Верховного Суду України. У своєму рішенні Суд виніс одне рішення за сутністю справи, але також інше, яке має важливий узагальнений характер. Суд остаточно поставив крапку в численних намаганнях колишнього Предстоятеля УПЦ КП оскаржити рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р., який було скликано ним особисто разом з Архієрейським Собором УПЦ КП у Малій Софії. На якому він головував, рішення якого разом з Президією Собору першим підписав. А потім вирішив, що це все “було ситуативно”, – зазначив архієпископ Євстратій Зоря.

Додамо, постанова Помісного Собору УПЦ КП, який відбувся 15 грудня 2018 року перед самим Об’єднавчим Собором, було припинено діяльність релігійної організації “Київська Патріархія УПЦ КП”.

Верховний Суд, як зазначив архієпископ Євстратій Зоря, “визначив, що рішення Помісного Собору не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді, адже це було би порушенням норми про розділення Церкви і держави та неприпустимим втручанням держави у внутрішні церковні справи”. “Прикметно, що опосередковано Верховний Суд у такий спосіб показав, що протягом двох років Почесний Патріарх намагався спонукати державу втрутитися у церковні справи – зробити саме те, від чого Церква страждала у радянські часи”, – зауважив він.

“Важливим узагальненим рішенням також є те, що внутрішні питання життя релігійних організацій, які за їхніми власними статутами і нормами регулюються статутними органами управління – не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді. Світський суд не може давати оцінки рішенням статутних органів релігійних організацій з внутрішніх питань, бо це стало би неприпустимим втручанням держави”, – підсумував архієпископ Євстратій Зоря.

Згідно з оприлюдненим рішенням, таким чином ВС задовольнив касаційну скаргу релігійної організації “Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)”.

“Стягнути зі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета… на користь релігійної організації “Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)”… судовий збір за подання касаційної скарги у розмірі 2 102,00 грн”, – йдеться у постанові.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає.

Синод Православної церкви України раніше констатував втрату прав Філаретом з управління єпархією.

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній закликав главу ліквідованої УПЦ КП, почесного патріарха Філарета до примирення і до подальшої участі у розбудові визнаної УПЦ, водночас вказавши, що Філарет перебуває в “самоізоляції”.

При цьому в УПЦ КП Філарета заперечують ліквідацію Київського патріархату.