“Ключова сировинна база”, або відвертість єврохама

16 Липня 2021 10:34

Марош Шефчович, віцепрезидент Європейської комісії з міжвідомчих відносин, відзначився скандальною заявою. Чиновник прокоментував співробітництво нашої держави з Європейським Союзом у сфері лісового господарства.

Україна має високі шанси бути кращим постачальником сировини і компонентів для технологій майбутнього для Європи, ніж Китай. Про це 15 липня він повідомив в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна“.

Чиновник заявив, що теперішня влада намагається будувати весь вертикально інтегрований виробничо-збутовий ланцюжок навколо найважливішої сировини. Певні рішення дозволять, щоб в Україні залишалося якомога більше доданої вартості.

Він зазначив, що українські економічні сектори могли б бути ключовим постачальником сировини і компонентів для цих технологій майбутнього для Європи. Наразі представники української влади не реагували на скандальну заяву.

В 2015 році в Україні був ухвалено закон про заборону на 10 років експорту лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляка). Європейські чиновники розкритикували український мораторій на експорт лісу-кругляка та заявили, що норми суперечать Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Навесні 2021 року в Україні заявили, що на експорт лісу готові зняти заборону.

Джерело:  Інформаційне агентство ASPI