Московська “УПЦ” лізе в Збройні Сили

12 Липня 2021 10:25
УПЦ МП намагається через правки до проєкту закону “Про Службу військового капеланства” повернути своїх капеланів у Збройні сили України та інші силові структури.

Про це експерти та політики розповіли в ефірі проєкту “Стоп реванш” на “5 каналі”.

Журналісти звертають увагу, що прихильники УПЦ МП у парламенті пропонують формалізувати так звану Раду душпастирської опіки, в якій вагомий вплив має Московський Патріархат, а Православна Церква в Україні – не представлена. Контролює ухвалення правильного для УПЦ МП закону одіозний нардеп Вадим Новінський

Також вони наполягають дати доступ до капеланських посад тим конфесіям, які на момент ухвалення закону матимуть бодай одного штатного капелана в силових органах. Московський Патріархат саме має одного в авіачастині міста Васильків.

Вони також пропонують провести опитування серед армійців ЗСУ та представників інших силових органів щодо приналежності до конфесій, на базі чого і складатимуться пропорції капеланських посад.

“І там (в опитуванні – ред.) буде написано “Православна Церква України”, а потім буде написано “Українська Православна Церква”. Є велика проблема, що в цьому маніпулятивному опитуванні військовослужбовці просто не розберуться. Багато з них, навіть патріотичних, можуть проголосувати, що вони є прихожанами Української Православної Церкви, думаючи що це насправді ПЦУ, але насправді це вовк в овечій шкурі”, – наголошує політичний експерт Андрій Ковальов.

Контролює ухвалення правильного для Російської Церкви закону одіозний нардеп Вадим Новінський, вказують українські політики. Журналісти телепрограми “Схеми” зафіксували, що він ходить в Офіс президента, як на роботу.

У Зеленського навіть визнали: спілкуються про долю Російської Церкви в Україні із радником голови ОП Михайлом Подоляком.

“Людина (Новінський – ред.) є однією з фінансових опор для РПЦ в Україні. Він цього абсолютно не приховує, він це абсолютно публічно демонструє. І, власне, дуже прикро, що ця людина з такими відверто російськими позиціями в Україні є настільки впливовою, зокрема і в Офісі президента”, – каже народний депутат України Володимир В’ятрович.

Представник фракції “Слуг” у Раді Святослав Юраш переконує: жодних підкилимних впливів немає.

“Нам треба нарешті цей закон, нам треба цю інституцію, а не ідеал. Бо в погоні за ідеалом ми втратимо все”, – пояснює нардеп.

Натомість колезі апелює ще один народний обранець Ростислав Павленко: “На відміну від Петра Порошенка, там в офісі нинішнього президента мало хто розуміє взагалі значення цих питань. Вони би це спихнули куди подалі, але оскільки приходить туди Новінський, оскільки вони чують позицію, що Московська Церква – вона ж насправді Українська Церква, от всі ці позиції, на жаль, і отруюють сприйняття, зокрема і народних депутатів”.

Експерти та політики ще раз нагадали, чому 7 років тому капеланам тоді ще Московського Патріархату фактично заборонили здійснювати душпастирську опіку в українському війську.

За словами Андрія Ковальова, капелани Російської Церкви були частиною гібридної сили, яку агресор застосовував проти України.

“Капелани МП – це була така гібридна м’яка сила, яку Росія використовувала для шпигування. Щороку митрополит Августин Маркевич, очільник управління так званого військового духовенства, а насправді розвідників ФСБ, надсилав на ім’я патріарха Кірілла звіт, в якому чітко розписував усю чисельність, сили, засоби, озброєння ЗСУ”, – розповідає політичний експерт.

Та навіть до ухвалення профільного закону московська агентура діє нахабно і виклично, пояснює капелан Православної Церкви в Україні Максим Кравчук. Він служить у Боярці, біля столиці. Свідчить: у філії Київського військового ліцею імені Богуна, де він є капеланом, досі порядкує клірик Московського Патріархату Валєрій Дьомін, якому сприяє очільник закладу – полковник Потєхін.

“Працюючи в Богуна зіткнувся з тою ситуацією, що командир Богуна (полковник Потєхін) поводився не зовсім адекватно в силу того, що почав зі мною провадити розмови на тему того, що Українська Церква неправильна, вона неблагодатна, невизнана”, – розповідає отець Максим.

Максим Кравчук вже написав рапорт на звільнення. Чи займе його місце Дьомін, який в упор не бачить агресію Росії в Україні?

Експерти наголошують: “Як не тушкою, так чучелом, московське духовенство прагне влізти до українського війська. Нові умови для цього може створити спотворений закон про капеланську службу, що є прямою загрозою національній безпеці”.

Джерело: RISU