Названо ТОП-8 найкорисніших для здоров’я фруктів

26 Липня 2021 17:51

Щоб отримати максимум користі від вживання фруктів, чергуйте улюблені плоди. Експерти довели, що фрукти зменшують ризик ішемічної хвороби на 7%. А ще плоди заважають розвитку цукрового діабету і сечокам’яної хвороби, допомагають знижувати зайву вагу і підвищений тиск, роблячи судини еластичнішими, пише Agri-Gator .

ТОП-8 найкорисніших для здоров’я фруктів, які не тільки дуже смачні, але й надзвичайно корисні для організму людини:

1.Лимон

У цьому фрукті багато вітаміну С, лимонної кислоти і флавоноїдів. Останні – це антиоксиданти, що запобігають виникненню раку і серцево-судинних захворювань.

Вітамін С захищає від окисного стресу. Так називають руйнування клітин шкідливими речовинами – вільними радикалами. Якщо їх буде дуже багато, організм швидко постаріє.

Лимон особливо корисний для серця – він знижує холестерин. А дослідження на тваринах показали, що фрукт утворює особливі ферменти, що руйнують жирову тканину.

Лимонна кислота також допомагає лікувати сечокам’яну хворобу.

2. Апельсин
В одному середньому апельсині 139% добової норми вітаміну С і 20% клітковини. У ньому також багато вітамінів групи В: тіаміну і фолієвої кислоти.

За своїми властивостями апельсин схожий на лимон. При цьому, як показали дослідження, апельсин запобігає утворенню ниркових каменів навіть краще, ніж лимон. Цитрусові, а особливо апельсин і грейпфрут, знижують ризик інсульту у жінок.

Також фрукт допомагає засвоюватися залозу в кишківнику запобігаючи виникненню анемії.

3. Банан
В одному середньому банані 23% рекомендованої добової норми калію. Цей мінерал допомагає серцю нормально працювати. Коли калію мало, ризик ішемічної хвороби серця виростає на 49%. А ще може розвинутися гіпертонія, остеопороз і сечокам’яна хвороба.

У бананах багато повільних вуглеводів і пектину, які підтримують нормальний рівень цукру корисні бактерії в кишківнику, які захищають нас від виразки і інших хвороб травного тракту.

Банан дуже поживний і тому вважається одним з кращих джерел енергії перед тренуваннями.

4. Грейпфрут
У грейпфруті багато вітаміну C і калію.

Раніше вважалося, що фрукт допомагає скидати вагу, але це міф. Грейпфрут лише побічно впливає на цей параметр, завдяки здатності знижувати рівень холестерину і артеріальний тиск.

Грейпфрут, як і інші цитрусові, захищає від сечокам’яної хвороби, серцево-судинних захворювань у жінок.

5. Ананас
Ще один рекордсмен за вмістом вітаміну С. В одній порції фрукта – 67% денної норми цієї речовини. Також в ананасі багато марганцю і бромелайну.

Марганець важливий для кісток. Дослідження показало, що речовина допомагає покращувати їх твердість та знижує ризик остеопорозу.

Бромелайн – це суміш ферментів, які борються із запаленнями і руйнують тромби. Тому менше шансів заробити інфаркт або інсульт. Інші вчені стверджують, що бромелайн запобігає раку.

6. Авокадо
Інші фрукти в основному містять вуглеводи, а ось в авокадо дуже багато корисних жирів. Велика їх частина – це олеїнова кислота, яка знімає запалення. Також в авокадо є бета-ситостерол, що підтримує нормальний рівень холестерину і знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Ще в авокадо багато магнію, калію і клітковини.

Магній бере участь в більш ніж 600 хімічних реакцій нашого тіла, включаючи синтез білка і енергетичний обмін. Мінерал особливо корисний для спортсменів, так як покращує витривалість.

Дослідження на тваринах показали, що клітковина забезпечує життя корисних бактерій в кишківнику і допомагає контролювати вагу. А ще знижує ризик раку товстого кишечника.

В одному авокадо 21% добової норми калію. Цей мінерал знижує артеріальний тиск і зменшує ризик інсульту.

7. Яблука
У яблуках багато клітковини, калію, вітамінів С і К.

Вітамін К дуже важливий для нормального згортання крові і розвитку кісток.

Антиоксиданти яблук сприяють здоров’ю серця і знижують ризик розвитку діабету другого типу, раку і хвороби Альцгеймера.

Ще в яблуках багато пектину – пребіотичного волокна, яке живить корисні бактерії в кишківнику і допомагає поліпшити травлення.

Яблука допомагають нашому мозку. Одне з досліджень підтвердило, що їх антиоксидант кверцетин захищає нейрони від передчасної загибелі. Їжте цей фрукт, щоб також захиститися від тромботичного інсульту.

8. Гранат
Головна сила граната в антиоксидантах. Їх у нього в три рази більше, ніж в зеленому чаї і червоному вині. Вони допомагають захистити клітини від пошкоджень і старіння, а також зменшують запалення.

Дослідження показують, що гранат запобігає розвитку раку товстого кишківника і знижує тиск.
Гранатовий сік особливо корисний людям похилого віку: він покращує пам’ять.

Джерело: GreenPost