Підозри у шпигунстві: Литва і Чехія відмовили Росії у будівництві станції ГЛОНАСС

13 Липня 2021 12:00

Влада Чехії відмовила Росії розміщувати на своїй території наземну станцію оновленої навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС. 

За інформацією чеського видання Respekt та естонського Delfi  європейські спецслужби вважають, що ГЛОНАСС може використовуватися для шпигунства. Система має можливість відстежувати місце розташування ядерної зброї країн Заходу і стежити за військовими кораблями НАТО.

Торік влада Росії попросила багато європейських країн дозволити побудувати на їх території наземні станції ГЛОНАСС. Чеське видання підкреслює, що спецслужби Чехії однозначно відкинули можливість розміщення ГЛОНАСС в країні. За їхніми даними, навігаційна система містить зашифровані механізми, які служать російської армії і її інтересам.

Міністр транспорту Чехії Карел Гавлічек підтвердив відмову Росії. Він розповів, що вона не відповіла на запити щодо цілей системи і її конструктивних особливостей.

Литва також відмовила Росії в цьому. Спецслужби попередили, що РФ може використовувати систему, щоб отримати контроль над вантажами, які перевозяться між Росією, Казахстаном, Білоруссю, Китаєм і ЄС.

Джерело: “Прямий”