Рішення Польщі відхилити постанову суду ЄС назвали початком Polexit

16 Липня 2021 12:00

Конституційний суд Польщі, що відхилив вимогу європейського суду про виконання обмежувальних заходів на діяльність Дисциплінарної палати Верховного суду республіки, започаткував процес Polexit (по аналогії з Brexit — виходом Великобританії з Євросоюзу).

Про це повідомило видання Politico з посиланням на джерела.

«Рішучий крок до правового Polexit», — написав фахівець з конституційного права з Сіднейського університету Войцех Садурскі на своїй сторінці в Twitter.

Рішення Конституційного суду Польщі оголосили всього через кілька годин після того, як що знаходиться в Люксембурзі суд видав забезпечувальну міру, яка дозволяє Варшаві призупинити дію ряду законів. Мова, зокрема, йде про регулювання польського наглядової ради, яким були надані повноваження з кількох питань, що стосуються Верховного суду країни (так звана Дисциплінарна палата). Суд ЄС в своєму рішенні висловив сумніви щодо незалежності цієї палати.

У Польщі з цим не погодилися і визнали рішення європейської інстанції незаконним. За словами судді, стаття європейського договору, на який спирався в своєму рішенні суд ЄС, «не відповідає конституції Польщі і не має пріоритету над конституцією».

Міністр юстиції Польщі Збігнев Зьобро, який очолював зусилля з реформування судової системи в Польщі, вітав це рішення. «Конституція і нормальність переважали над спробами політичного втручання органів ЄС в польський правовий порядок», — написав він на своїй сторінці в Twitter.

Рішення Варшави викликало бурю обурення в Євросоюзі. Так, керівник групи Європейської народної партії Манфред Вебер відзначив, що «стурбований рішенням Конституційного суду Польщі».

Джерело: NewFormat