У виставкових залах «Софії Київської» покажуть музейний проєкт, присвячений портам Східної Європи

6 Липня 2021 15:00

Фото: Фейсбук, “Софія Київська”

Виставка відкриється 9 липня і триватиме до жовтня.

Про це повідомили у Національному заповіднику «Софія Київська».

Так, 9 липня 2021 року о 14:00 у виставкових залах «Хлібні» відбудеться відкриття міжнародного міжмузейного виставкового проєкту «Південні морські ворота Східної Європи: (не)забутий спадок портових міст на Півдні України ХІІІ–ХV ст.».

«Кримські генуезькі фортеці Кафа, Чембало і Солдая, молдовська фортеця Монкастро, Ілліче, татарські міста Великі Кучугури і Кінські Води… Що об’єднує ці географічні назви, чим пов’язані ці об’єкти між собою? Відповідь на ці питання дає міжнародний міжмузейний проєкт, в якому беруть участь провідні українські та італійські музеї, чиї автентичні матеріали представляють один з яскравих епізодів історії нашої країни», – зазначається в анонсі заходу.

Автори зазначають – проєкт буквально повертає з небуття історичний спадок, а часом – і відомості про забуті пізньосередньовічні порти й міста, адже деякі з них із плином часу навіть щезли з географічних мап.

Зокрема, виставка висвітлює тему феномена дальньої чорноморської торгівлі ХІІІ–ХV ст. у портових містах на Півдні сучасної України, що пов’язала культурно, політично й насамперед економічно найвіддаленіші куточки Середземномор’я з країнами Східної Європи, Середньої Азії, Далекого Сходу.

«Ключові об’єкти експозиції – закладні будівельні плити. Ці оригінальні пам’ятки епіграфіки постали значущими історичними джерелами, адже «вони повідомляють точні дати, відображають адміністративну систему міста, дають уявлення про його вигляд і свідчать про його споруди», – зазначається в описі проєкту.

На жаль, на виставці блракуватиме експонатів, які залишилися на території тимчасово окупованого Криму. Більшість залучених експонатів протягом останніх 80 років не була експонована, тому майже не відома не лише широкому загалові, а й науковцям.

Джерело: “Київ.media”