Україна закликає ОБСЄ надати оцінку легітимності виборів у Держдуму з «голосуванням» ОРДЛО

23 Липня 2021 10:30
Україна закликає Шведське головування в ОБСЄ, Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) і держави-учасниці ОБСЄ відреагувати на наміри Росії залучити мешканців ОРДЛО до голосування на виборах до Держдуми РФ.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, з відповідним закликом виступив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 липня.

“Небажання Росії виконувати Мінські домовленості та домовленості, досягнуті у форматі “Нормандської четвірки”, є дуже очевидним, наприклад, у її політиці незаконної масової видачі російських паспортів громадянам України, так званої “паспортизації”. Ми вже інформували Постійну раду, що ці дії спрямовані, серед іншого, на збільшення електоральної підтримки правлячої в Росії партії на майбутніх парламентських виборах у вересні 2021 року”, – заявив Цимбалюк.

На цьому тлі він вказав на те, що два дні тому, 20 липня, центральна виборча комісія РФ прийняла рішення дозволити власникам таких паспортів проголосувати на виборах депутатів російської Держдуми в онлайн-форматі.

“Ми закликаємо БДІПЛ та держави-учасниці ОБСЄ надати оцінку наслідків такого рішення для легітимності парламентських виборів у Росії загалом. Це є надзвичайно серйозним порушенням суверенітету України та Мінських домовленостей, націлених на його відновлення у Донецькій та Луганській областях України. Ми також очікуємо чіткої реакції від Головування на це кричуще порушення основних принципів ОБСЄ”, – наголосив очільник місії України в ОБСЄ.