“Червона картка” людству: клімат змінюється швидше, ніж вважалося

10 Серпня 2021 10:26

9 серпня кліматичні експерти ООН (Міжурядова група експертів з питань зміни клімату, МГЕЗК) оприлюднили новий звіт про кліматичні зміни на планеті, над яким працювали 230 науковців із 66 країн світу, спираючись на 14 000 опублікованих досліджень. Головний висновок: на загальному рівні температура збільшиться на 1,5%, порівняно з доіндустріальною епохою, приблизно до 2030 року. Це – на десять років раніше, ніж припускали експерти МГЕЗК три роки тому, в попередньому звіті.

У документі зазначається, що від 1960 року ліси, грунти та океани поглинули 56% СО2, що надходить в атмосферу внаслідок індустріальної діяльності людини. Цей природний ресурс поглинання вуглецю останнім часом виснажується та втрачає потужність. У звіті наголошується, що науковий прогрес дозволяє кількісно оцінювати відповідальність за потепління в конкретних географічних зонах. Наприклад, надзвичайна спека в Канаді в червні 2021 року, що сягала часом 50°C, була б “майже неможливою” без кліматичних змін.

“Рівень океану піднявся приблизно на 20 см, порівняно з 1900 роком, – йдеться в доповіді. – Цей процес пришвидшився втричі протягом останніх 10 років”. Причина – тане “кригова шапка” на  Північному та Південному полюсах. “Якщо процес не зупинити, рівень води може піднятись до 2 метрів до 2100 року”, – попереджають експерти. Вони наголошують, що востаннє температура швидко зростала 125 000 років тому. Тоді рівень моря був на 5 або 10 метрів вищим, ніж зараз.

МГЕЗК попереджає: якщо викиди метану в атмосферу не зменшаться, виконати кліматичну Паризьку угоду стане неможливо. “СН4 – другий за рівнем шкідливості газ з парниковим ефектом після СН2, – нагадує AFP. – Нині концентрація метану в атмосфері є найвищою за останні 800 000 років. Він з’являється в повітрі через витоки від видобутку газу, корисних копалин та утилізації відходів”.

“Звіт МГЕЗК – це “червона картка людству,” – цитує Антоніу Гутерреш Генерального секретаря ООН. Він висловився за те, щоб починаючи від 2021 року у світі не відкрилась жодна нова теплова станція з використанням вугілля. “Викопні джерела енергії руйнують планету, – зазначив у пресрелізі Генсек ООН. – Держави мусять покласти край видобутку викопного палива та інвестувати в виробництво відновлюваних джерел. Час бити на сполох: викиди парникових газів, генеровані викопним паливом та вирубкою лісів, здатні задушити нашу планету”.

Експерти-екологи покладають великі надії на кліматичну конференцію COP26 у Глазго (Шотландія), що має відбутися в листопаді цього року. “Світові лідери мають домовитись, щоб здійснювати таку політику, яка б сприяла скороченню викидів парникових газів”, – пише Le Figaro. Перш ніж оприлюдинити висновки, експерти МГЕЗК працювали за зачиненими дверима та віртуально повні два тижні. “Нинішній звіт є найповнішим за останні сім років, – наголошує Franceinfo. – Висновки, адресовані політичним лідерам планети, узгоджувалися слово за словом, рядок за рядком. Це – найсуворіше попередження від науковців, яке доводилось чути щодо причин та наслідків глобального потепління.”

“Світу не залишається нічого іншого, ніж якнайшвидше вийти з викопної цивілізації”, – написала на своїй сторінці в Twitter французька міністр екології Барбара Помпілі.

Джерело: “Тиждень”