Корисні властивості цвітної капусти, про які ви ще не знали

17 Серпня 2021 17:53

А ви знали, що цвітна капуста – це смачний овоч, багатий не тільки варіаціями приготувань, але і корисними властивостями? Він здатний навіть знизити ризики хронічних захворювань. Чим же ще так корисна цвітна капуста? І як правильно її приготувати, щоб зберегти всі необхідні речовини в ній?

Регулює артеріальний тиск

У цвітній капусті міститься сульфорафан – це з’єднання, яке сприяє нормалізації артеріального тиску, зміцненню стінок судин, а також профілактиці серцево-судинних захворювань. Зміцнює кістки.

Цвітна капуста – це джерело вітаміну Е. Він відповідає за міцність кісток, а ще покращує згортання крові і заважає кальцифікації кровоносних судин, роблячи їх більш еластичними. Уповільнює старіння, допомагає наситити клітини киснем.

Зупиняє запальні процеси

В овочі багато антиоксидантів. Вони сприяють зміцненню стінок клітин, це дозволяє запобігти їх пошкодження. Антиоксиданти в капусті уповільнюють окислювальні процеси, тим самим зупиняючи запалення і знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань.

Сприяє зниженню ваги

Це один з найулюбленіших дієтологами овочів. Цвітна капуста низькокалорійна, містить багато клітковини, яка сприяє швидкому схудненню, і вітаміни. Її можна їсти замість картоплі або макаронів.

Зміцнює імунітет

В одній порції цвітної капусти міститься добова норма вітаміну С. Тут його навіть більше, ніж в деяких цитрусових. А він, як відомо, підвищує стійкість організму до вірусів і мікробів, стимулює вироблення антитіл.

Як готувати кольорову капусту?

1. Ви можете зробити пюре з відвареної капусти. Просто приготуйте на пару суцвіття, додайте столову ложку оливкової олії, сіль, перець і трави за смаком. Так ви отримаєте простий у приготуванні корисний аналог картопляного пюре.

2. Цвітну капусту можна обсмажити з невеликим додаванням оливкової олії і спецій за смаком. Ця страва відмінно підійде на вечерю – низький глікемічний індекс капусти не спровокує стрибків цукру в крові.

3. З суцвіть овоча можна приготувати навіть основу для піци! Вам потрібно просто змішати яйце з пюре з капусти, додати трохи солі і борошна. Зробіть з маси корж і випікайте 6-8 хвилин, далі викладіть будь-яку начинку і запечіть ще на 20 хвилин.

Джерело: “Країна здоров’я”