Окупанти намагаються “переписати на себе” Херсонес Таврійський у переліку ЮНЕСКО

6 Серпня 2021 10:28
Російська Федерація вдається до спроб номінувати від себе у переліку ЮНЕСКО пам’ятку «Херсонес Таврійський», що в окупованому Криму.

Про це сказала на всеукраїнському форумі «Україна 30. Імідж України» заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Один з наших об’єктів, що в переліку світової спадщини ЮНЕСКО, зараз знаходиться на окупованій території в Криму. Це Херсонес Таврійський. Важливість мати об’єкти в ЮНЕСКО можна навіть відслідкувати на кейсі Російської Федерації, яка постійно робить спроби номінувати і переномінувати цей об’єкт від Російської Федерації. Тобто сама присутність в переліку ЮНЕСКО від тієї чи іншої держави і прив’язка кожного об’єкту від тієї чи іншої держави – це вже нам сто балів до нашого іміджу», – зазначила Фоменко.

Вона наголосила, що ЮНЕСКО – це найбільш авторитетна, найбільш визнана інституція. Це знак якості, і якщо об’єкт є в переліку ЮНЕСКО, значить, це об’єкт, який заслуговує на захист всієї світової спільноти.

Водночас Фоменко зазначила, що присутність в переліку ЮНЕСКО означає зобов’язання держави щодо охорони пам’яток.