Українцям розповіли, як за комунальні борги будуть відбирати житло

16 Серпня 2021 12:00

14 липня Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроект «Про примусове виконання рішень». Автори вважають, що однією з соціально-економічних проблем стало системне невиконання рішень судів за останні десятиліття. Зазначається, що у 2020 році було стягнуто 20,7 млрд грн різної заборгованості, проте ще 770 млрд залишилися невиплаченими.

У законопроекті прописано питання, яке стосується виселення з житла за борги за комунальні послуги. Згідно з інформацією, землю та житло зможуть відбирати за рішенням суду. В такому випадку заборгованість за комуналку повинна перевищувати 10 мінімальних зарплат, тобто 60 тисяч гривень.

Якщо ж сума менша, то стягувати заборгованість зможуть з іншого майна боржника. Йдеться про кошти на банківських рахунках, цінні метали чи папери, або ж автомобіль. Водночас боржнику можуть заборонити виїзд за межі країни.

Що стосується виселення, то такі заходи будуть вживати в останню чергу та відбуватимуться у присутності понятих і співробітників Нацполіції. Примусове виселення полягає у звільненні приміщення від боржника, його майна і домашніх тварин, а також в забороні користуватися приміщенням. Виселяти будуть на наступний день після закінчення терміну, зазначеного у виконавчому провадженні.

Згідно з інформацією, громадянам, яких виселятимуть, будуть надавати інше житло, проте його тип наразі не уточнюється. Крім того, передбачено штрафи за перешкоди стосовно виселення. Зокрема, для фізичних осіб штраф становитиме 3,4 тисячі гривень, для юридичних осіб — 17 тисяч гривень, для посадових осіб — 5,1 тисячі гривень.

Джерело: “Перший діловий”