Багато українців хочуть харчуватися правильно, і це, безсумнівно, дуже корисне і потрібне бажання. Однак уявлення про те, які овочі корисні, у людей часто дуже дивні та засновані на недостовірних джерелах, наприклад, чутках або інформації з жовтої преси. Для того, щоб спростувати або підтвердити розхожі чутки про зв’язок кольору овочів і фруктів та їхньої корисності, ми прийняли рішення звернутися до справжніх експертів – лікарів. Яка ж їхня думка з цього приводу?
Як правило, стереотипи стверджують, що червоні овочі корисні для імунітету, помаранчеві містять найбільшу кількість вітамінів, а фіолетові пов’язані із зором. Деякі також додають, що овочі, фрукти і плоди найкраще впливають на ті органи, які нагадують своєю формою, наприклад, горіхи – на мозок. Багато хто обмежує себе в їжі, підбираючи «палітру» правильних овочів.
Відомий телеведучий і лікар Євген Комаровський повідомляє, що ці стереотипи мають під собою дуже мало реальної основи. Сам по собі колір означає тільки те, що овоч містить якусь речовину, яка цей колір йому надає, однак не факт, що вона взагалі буде якось засвоюватися людським організмом. Згідно з думкою експерта, важлива різноманітність, і на одному тільки кольорі або формі продукту режим харчування ґрунтуватися не може.