Київ придбає 17 електробусів із зарядними станціями. У скільки це обійдеться?

15 Вересня 2021 13:29

Київпастранс оголосив тендер на закупівлю 17 електричних автобусів у комплекті з зарядними станціями – зокрема чотирма «швидкими» зарядками потужністю 160 кВт і дев’ятьма тривалого циклу потужністю 60 кВт.

На електробуси та зарядні станції місто готове витратити майже 320 мільйонів гривень. Аукціон відбудеться 22 листопада, а останній термін поставок – кінець 2022 року.

«На ці гроші можна було придбати 64 дизельних автобуси та з їхньою допомогою замінити 130 маршруток (а це близько 10 маршрутів), або 35 тролейбусів з автономним ходом. Замість цього ми отримуємо піар-проєкт, що ніяк не покращить ситуацію з транспортом у місті», – коментує транспортний експерт Іван Черниш.

Раніше у КМДА повідомляли, що ці електробуси мають замінити дизельні автобуси на маршрутах 55 і 62.

Закупівлю здійснюють за Кіотським протоколом – за кошти, що Міністерство екології отримало за продаж «парникових квот» Іспанії. Сума становить 24 мільйони євро (приблизно мільярд гривень), з яких Київ претендує на 22%.

Транспортний експерт Дмитро Беспалов позитивно ставиться до отримання електробусів без витрачання грошей міського бюджету. Однак наголошує, що існує й інший екологічний транспорт – тролейбус, який коштує значно дешевше.

Крім того, як і Черниш, він вважає, що масова закупівля дизельних автобусів дала б кращий ефект для розвитку громадського транспорту.

Джерело: “Хмарочос”