Московські попи збираються на “сходняк

24 Вересня 2021 16:26
23 вересня в Даниловому монастирі в Москві під головуванням Патріарха Московського Кирила відбувається Синод Російської Православної Церкви. Розглядається питання підготовки до Архиєрейського Собору 2021 року. Про скликання Собору для розгляду ставлення до Вселенського Патріарха у зв’язку з наданням автокефалії ПЦУ заявив Патріарх Кирил на богословській конференції в Москві.

Його слова наводить Релігійна правда.

“Вважаю, що Архиєрейський Собор може бути зібраний восени поточного року, і одним з головних питань повинне бути питання нашого ставлення до того нововведення, яке Константинополь сформулював у зв’язку з наданням “автокефалії” українським розкольникам і в зв’язку з тою величезною спокусою, яку це рішення посіяло у Вселенській Православній Церкві”.

Постійними членами Священного Синоду є також Митрополит Онуфрій. На офіційному сайті УПЦ МП немає повідомлення про візит Митрополита до Москви для участі у Синоді.

Як РІСУ інформувала, 16 вересня в Сергіївському залі Храму Христа Спасителя в Москві відбулася конференція «Світове Православ’я: першість і соборність у світлі православного віровчення», яка мала на меті здійснити інформаційну атаку на Вселенський Патріархат і на ПЦУ.

Метою конференції було обговорення таких питань, як першість, соборність, порядок дарування автокефалії. Тобто ті питання, які мали обговорюватись на Всеправославному Кіпрському соборі у 2016 році за участі всіх Православних Церков, але РПЦ відмовились від участі саме через те, що там мали обговорювати порядок дарування автокефалії.
На цій конференції Патріарх Московський задався питанням, чи може вважатися легітимною церковна влада, яка вступає в співслужіння з розкольниками. Кирил закликав богословів різних країн, які беруть участь в форумі, осмислити, як застосовувати ці канони на практиці, що конкретно вони означають в нинішній ситуації.

Нагадаємо, релігієзнавець Дмитро Горєвой повідомив, що Російська Православна Церква (РПЦ) цілком серйозно збирається оголосити Вселенського Патріарха Варфоломія єретиком. Остаточне рішення планують ухвалювати в листопаді цього року. Московський Патріарх Кирил боїться сам виносити такі рішення, а тому збирає Архиєрейський Собор, щоб розділити відповідальність за це з більш ніж чотирмастами архиєреями. Релігієзнавець також спрогнозував, до чого зможуть призвести такі дії РПЦ.

Дмитро Горєвой прогнозує, що РПЦ у цьому не підтримає жодна інша автокефальна Церква.
“Вийде, що тільки РПЦ визнає Варфоломія єретиком. А за православними канонами, той, хто молиться з єретиком сам визнається єретиком. Оскільки з Варфоломієм ніхто не буде розривати стосунків та продовжуватиме спілкування, то Москві треба буде згодом визнати єретиками усіх православних єрархів, в тому числі і найвірніших їм сербів. Таким чином Моспатріархія канонічно заганяє себе у пастку. Бо або слідування канонам та ізоляція, або гібридні стосунки, але в порушення канонів”.

За словами Дмитра Горєвого, Кирил психологічно не готовий до ізоляції.
“Це буде хіба що вимушений, останній крок загнаного у глухий кут єрарха. Натомість його вірогідний наступник – Тихон (Шевкунов), охрещений російськими медіями «духівником Путіна», куди більший ізоляціоніст, і може в майбутньому завести РПЦ у глухий кут”.

Джерело: RISU