Прем’єр-міністр підписав розпорядження про підготовку передачі костелу святого Миколая римо-католицькій громаді

10 Вересня 2021 16:27

Розпорядження було підписано ще 7 вересня, повідомили декілька обізнаних із ситуацією джерел LB.ua.

Костел святого Миколая – римо-католицький костел у Києві, один з двох, побудованих у місті до 1917 року. Розташований у центрі на вулиці Великій Васильківській. Храм побудований у 1899-1909 роках у неоготичному стил архітектором Владиславом Городецьким. З 1980 року будівлю почали використовувати як концертну залу будинку органної та камерної музики.

Зараз в костелі розташована державна організація “Національний будинок органної та камерної музики України”. А паралельно діє громада РКЦ, яка має обмежені можливості на Богослужіння в храмі. Парафіяльна спільнота св. Миколая вже 30 років просить державу повернути костел, який зараз віряни змушені орендувати. Понад 10 років храм перебуває в аварійному стані та вимагає термінової ґрунтовної реставрації.

3 вересня в органі костелу сталося коротке замикання, яке призвело до пожежі і знищення інструменту.

На відновлення костелу, за підрахунками Мінкультури, знадобиться 75 млн гривень. Станом на 6 вересня, спільними зусиллями громадян і бізнесу було зібрано майже 26 млн.

8 вересня римо-католики розпочали у Києві молитовний марафон на вервиці у намірі повернення громаді костелу святого Миколая.

9 вересня Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій озвучила заяву, в якій сказано, що костел св. Миколая в Києві має бути переданий у постійне безоплатне користування католицькій громаді.

“Зі стурбованістю спостерігаємо за подіями, які відбуваються навколо питання повернення костелу св. Миколая римсько-католицькій парафії у Києві, — йдеться у Заяві ВРЦіРРО. — Загальновідомо, що згідно з Указом Президента України № 329 від 18.08.2020 р. та розпорядження Кабінету Міністрів України № 1203-р від 16.09.2020 р. храм св. Миколая мав бути переданий в постійне безоплатне користування католицькій громаді.

Ми співчуваємо Національному будинку органної та камерної музики з приводу втрати цінного інструменту та концертного майданчику. Ми також поділяємо смуток римсько-католицької парафії, яка втратила можливість провадити тепер богослужіння у своєму храмі.

Оскільки ще попередні Президенти України, очільники Уряду та Міністри Культури обіцяли вирішити це питання шляхом побудови нового відповідного приміщення для творчих колективів, то вважаємо, що виникла ситуація, крім трагічної складової, має також шанс виправлення негараздів минулого, встановлення справедливості щодо релігійної спільноти, а також можливість повноцінного подальшого розвитку для діячів культури у нових, сучасних і відповідних для цього умовах.

Розуміємо, що рішення щодо передачі церковної споруди та організація нового мистецького простору потребує відваги та сильної волі до змін, одначе це здійснити настав час. Сподіваємося, що дійде до спільного порозуміння та співпраці працівників культури з релігійною спільнотою, оскільки це єдиний правильний шлях, побудований на справедливості, взаємоповазі та творчому оптимізмі”.

Джерело: RISU