Ціни на алкоголь зростуть

14 Вересня 2021 12:00

Мінекономіки перегляне алгоритм розрахунку мінімальних роздрібних цін на алкоголь у сторону їх збільшення. Чиновники кажуть, що це має допомогти легальним виробникам.

Як інформує пресслужба міністерства, проект постанови про затвердження оновлених цін уже розроблений Міністерством економіки. Документ перебуває на погодженні з іншими органами влади. Зазначається, що через подорожчання сировини і матеріалів, що використовуються в галузі, легальні виробники алкогольних напоїв без актуалізації МРЦ не можуть підняти вартість свого продукту до економічного обґрунтованого. Підприємці не витримують конкуренції з нелегальними виробниками, які, використовуючи сировину з «чорного ринку», занижують ціни.

Раніше у Держстаті повідомили, що за рік в Україні значно підвищилися ціни на вітчизняні сигарети і алкогольні напої. Найбільше подорожчали тютюнові вироби, а серед алкогольної продукції зафіксували зростання цін на пиво, горілку і столові вина.

В Україні очікується подорожчання алкогольних напоїв. Як очікується, вартість підніметься на 6-7% в магазинах, істотного подорожчання не передбачається.

Згідно з опитуванням групи «Рейтинг», 66% респондентів в Україні п’ють алкоголь, із них 1% – вживає спиртне щодня.

За даними Держстату за 2020 рік, алкогольні напої в структурі продажу займають 15,6% (59,8 млрд гривень), у тому числі горілка – 4,4% (17,0 млрд гривень), пиво – 5,3% (20,4 млрд гривень). Тим часом світове споживання вина в 2020 році знизилося на 3% у порівнянні з 2019 роком, досягши мінімуму з 2002 року.

Джерело: UA.NEWS