У Києві відбулась акція за збереження садиби Барбана

24 Вересня 2021 14:55

Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

У столиці біля будівлі Київської міської державної адміністрації відбулася акція проти незаконної забудови Києва, учасники якої вимагають захистити від знесення садибу Барбана, розташовану на вулиці Обсерваторній.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Єлизавета Серватинська.

Учасники акції висунули міській владі Києва низку вимог:

  • спростити процедуру внесення садиби Барбана як місцевої архітектурної пам’ятки;
  • відновити зруйновану частину садиби;
  • розірвати договір оренди з забудовником притягнути до кримінальної відповідальності які переслідували громаду.

“Так само ми вимагаємо притягнути до відповідальності тітушок, які нас били, які нас затримували”, – зазначили організатори акції.

Після цього учасники влаштували перформанс під назвою “Демонтаж КМДА”.

Що сталось із садибою Барбана

9 серпня у Києві знесли історичний будинок Барбана на вулиці Обсерваторна, 6 (Шевченківській район). Про початок знесення повідомив депутат Роман Грищук, який заявив, що на будівництві “відсутній паспорт робіт, що є порушенням законодавства”.

На місці садиби кінця ХІХ століття планують будувати житловий комплекс попри те, що раніше Міністерство культури забороняло будівництво. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що йому “соромно” за столичну владу, а Віталій Кличко відповів, що Міністерство культури та інформаційної політики не внесло будинок Барбана до Реєстру об’єктів культурної спадщини.

У Мінкульті закликали мера Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників. 19 серпня “Українській правді” заявили у КМДА, що “розбираються у документах”.

Уранці 20 серпня активіст Олег Симороз повідомив у Facebook, що попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт, забудовник о 05:00 ранку “під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана”. Симороз додав до допису відео знесення.

Як повідомляє “Мапа реновацій”, станом на 2021 рік охоронного статусу маєток не має. Проте будинок знаходиться на території пам’ятки археології місцевого значення “Культурний шар Копирева кінця”, ХІ-ХІІІ століття та в межах Центрального історичного ареала міста Києва. Відтак будь-які будівельні роботи на цій території мають бути погоджені з Міністерством культури та Департаментом охорони культурної спадщини.