У Пирогові обговорили збереження культури кримських татар в умовах окупації

27 Вересня 2021 16:31
У Національному музеї народної архітектури та побуту України в рамках міжнародного форуму “Terra Ucrania” у неділю було презентовано проєкт київського “Кримського дому”, присвячений збереженню культури кримських татар в умовах окупації і депортації.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на Фейсбук учасника форуму, муфтія мусульман Духовного управління мусульман України «УММА» Саїда Ісмагілова.

“Наш другий день форуму, обговорюємо дуже важливу проблему – збереження традиційної культури кримських татар в умовах окупації та депортації”, – наголосив Ісмагілов.

У рамках форуму, який розпочався з виконання українського і кримськотатарського гімнів, пройшов круглий стіл на тему “Пов’язані Батьківщиною”, на якому обговорили питання збереження традиційної культури кримських татар в умовах окупації та депортації.

У роботі круглого столу взяли участь представник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, голова Державної служби з етнополітики та свободу совісті Олена Богдан, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, народний депутат Ахтем Чийгоз, член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, керівник громадської організації “Кримська родина” Аніфе Куртсеітова, ексдиректор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова.

Учасники дискусійної панелі підтримали виділення ділянки площею 1 га під будівництва на території Національного музею народної архітектури та побуту України кримськотатарської садиби, а також розповіли в цілому про можливості українських інституцій для популяризації української та кримськотатарської культурної спадщини.

Зазначалося, що в Криму в умовах окупації триває не тільки переслідування корінного кримськотатарського народу, а й знищення автентичних кримськотатарських пам’яток культури та архітектури.

На форумі була презентована традиційна кримськотатарська садиба, зокрема були представлені зразки диванного залу, кімнати нареченої, гостьові і побутові кімнати житла кримських татар.

У цілому, відзначили організатори презентації, даний проєкт, створений за підтримки Міністерства культури і інформаційної політики, Національного музею народної архітектури та побуту України, Українського культурного фонду, Українського інституту і ініціатора проєкту державного підприємства “Кримський дім”, ставить за мету подальший розвиток культури України через просування української і кримськотатарської культурної історичної спадщини.

У рамках однієї з дискусійних панелей відбулася зустріч з авторами книг “Козаки і татари” Тарасом Чухлібом та “Кримські татари: від етногенезу до державності” Гульнарою Абдулаєвої.

На завершення форуму відбувся концерт української і кримськотатарської народної пісні у виконанні українських колективів.