У Раді зареєстровано 12 постанов про скасування закону про олігархів

28 Вересня 2021 10:27

Депутати зареєстрували в Раді 12 проектів постанов про скасування прийнятого в другому читанні 23 вересня законопроекту про деолігархізації. Вони аргументують свою позицію тим, що закон був прийнятий з грубим порушенням Регламенту.

Згідно зі статтею 119 Регламенту ВР депутати розглядали законопроект постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру.

Крім того, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту переголосувати закон “Про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599) через колізії правок.

Також комітет рекомендує викласти статтю 5 закону в редакції, яка передбачає, що рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету України.

У той же час перший віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук під час засідання парламенту 24 вересня виправив неточності у прийнятому законі про деолігархізацію.

“Згідно з ч. 2 ст. 55 регламенту Верховної Ради, заявляю про необхідність виправлення допущених у стенограмі неточностей в частині законопроекту №5599. Підкреслюю, що у всіх випадках на голосування виносилися пропозиції комітету. У зв’язку з цим прошу комітет врахувати вищевказане при оформленні парламентом тексту законопроекту, – заявив перший віце-спікер.

Стефанчук пояснив, що під час розгляду законопроекту, зачитуючи номера поправок на відхилення, він кілька разів пропустив слово тире, оскільки в залі було дуже шумно.

Тому народні депутати не відхилили велику кількість зайвих поправок. Так, комітет пропонував відхилити поправки 162-166, але Стефанчук поставив на відхилення тільки 162-гу і 166-ту поправку.

Джерело: “Дзеркало тижня”