Спеції додають страві не тільки приємний аромат, але і підсилюють корисні властивості продуктів.
Чебрець
У чебрецю багато корисний речовин. У його складі міститься тинолем. Він має антисептичні та протигрибкові властивості, які допомагають зміцнити імунітет. Також він містить яблучну і оцтову кислоти, каротин, вітамін В, С та ін. Такий набір корисних компонентів збільшить ріст волосся і наситить шкіру. Цю спецію додають в чай, до м’ясних і овочевих страв.
Гвоздика
У гвоздики дуже багатий склад. Вона містить вітамін А, С, Е, К, вітаміни групи В, а також омега-3 і 6, залізо і багато іншого. Ці прянощі виводять токсини з організму, забезпечують профілактику лейкемії і хвороб крові, нормалізують травлення. Гвоздику додають в чай, глінтвейн, а також в м’ясні страви.
Чорний перець
Чорний перець допомагає поліпшити обмін речовин, за рахунок в ньому жирів, протеїнів , клітковини, вітамінів, ефірних масел і мінералів. Він покращує кровообіг у мозку, що допомагає поліпшити пам’ять. Вміщені в ньому речовини дратують нервову систему, виступаючи в ролі антидепресанту. Крім цього, чорний перець покращує імунітет і нормалізує кров’яний тиск. Його можна додавати в м’ясні та овочеві страви.
Імбир
Імбир ефективний при простудних захворюваннях. Чашка імбирного чаю допоможе зігріти і полегшити симптоми хвороби. У традиційній медицині імбир використовують при розладах шлунково-кишкового тракту: позбавляє від здуття і нудоти. Також пряність корисна при діабеті. Вона знижує рівень цукру в крові і пом’якшує вторинні симптоми діабету – набряки і запалення. Імбир нормалізує вагу, стимулюючи вироблення ферментів, які відповідають за розщеплення жиру в тілі.
Кориця
До складу кориці входять такі корисні речовини як калій, марганець, залізо , мідь, селен, цинк, вітаміни А, B1, B2, B9, с, Е, К. Вона благотворно впливає на такі процеси в організмі: зміцнює імунітет, поліпшує пам’ять і допомагає боротися з хворобою Альцгеймера, знижує рівень холестерину в крові, покращує зір і багато іншого. Додавши корицю в випічку, чай або кашу – ви отримаєте не тільки пряну, але і корисну страву!
Джерело: “Країна здоров’я”