Медведчука відправили під арешт

13 Жовтня 2021 11:56

Печерський райсуд за результатами засідання у справі про держзраду відправив нардепа від “Опозиційної платформи – “За життя” (“ОПЗЖ”) Віктора Медведчука під домашній арешт. Офіс генпрокурора заявив, що готує апеляцію з вимогою обрати суворіший запобіжний захід.

Відповідне рішення суд ухвалив увечері 12 жовтня, повідомляє “Суспільне”.

Судове засідання стосувалося нової справи, відкритої щодо Медведчука через можливу причетність політика до зриву постачання вугілля в Україну з Південно-Африканської Республіки (ПАР) та його закупівлі з Росії через окуповані території Донбасу.

Після засідання Віктор Медведчук заявив, що вважає ухвалене судом рішення та відкрите щодо нього провадження незаконними політичними репресіями й частиною плану чинної української влади зі знищення опозиції.

“Не було представлено жодного доказу, який підтверджував би тези у матеріалах підозр, тези, які б давали підстави вважати, що необхідно задовольнити подання про обрання запобіжного заходу”, – наголосив він.

Медведчук також назвав висунуті йому обвинувачення “абсурдними”.

“Те, що було зроблене в інтересах держави, в інтересах українських громадян, сьогодні розцінюється як злочинні дії, ще й у таких тяжких обвинуваченнях, як співпраця з терористичними організаціями”, – обурився він.

Політик наголосив, що він та його захист обурені судовим рішенням та запевнив, що продовжуватиме боротьбу.

Що каже обвинувачення

В Офісі генерального прокурора заявили, що також невдоволені обраним для Медведчука домашнім арештом. На переконання обвинувачення, важкість злочинів, скоєних Медведчуком, передбачають суворіший запобіжний захід.

“На думку прокурорів, за даних обставин такий запобіжний захід є недостатнім і не забезпечить належної поведінки особи. У зв’язку з цим прокурори будуть оскаржувати його в апеляційному порядку та наполягатимуть на триманні під вартою з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень”, – повідомила пресслужба ОГПУ.

Відтак прокурори доводитимуть, що такий запобіжний захід необхідний, оскільки переконані, що Медведчук може переховуватись від правосуддя, а також з огляду на його зв’язки з представниками РФ та терористичних організацій.

“Наразі у кримінальному проваджені не встановлені всі особи співучасників та не допитано всіх свідків, а частина з них не надає достовірних та повних свідчень через побоювання впливу на них підозрюваного і його спільників”, – додали в ОГПУ.

Також в Офісі генпрокурора зазначили, що суд не врахував тяжкість інкримінованих політику злочинів та наявність у нього підозри у вчиненні особливо тяжкого злочину в іншому кримінальному провадженні.