Якщо антибіотики не діють?

6 Жовтня 2021 17:53

Через резистентності збудників інфекційних захворювань до антибіотиків в країнах ЄС вмирають більше 30 тисячі пацієнтів на рік. Патогенні штами становлять серйозну загрозу.

Протягом багатьох десятиліть здавалося, що інфекційні захворювання – ті, які викликані бактеріальними збудниками, – переможені: треба тільки підібрати відповідний антибіотик. Але сьогодні лікарі б’ють на сполох: в одній тільки Німеччині щороку від інфекційних захворювань помирають більше 2 тисяч чоловік тільки тому, що збудники-бактерії виявилися резистентні – нечутливі – до антибіотиків. Загроза дуже серйозна, і якщо не вжити необхідних заходів по боротьбі з патогенними штамами бактерій, до 2050 року в Європі, Північній Америці та Австралії можуть загинути близько двох з половиною мільйонів чоловік.

Бактерії-мутанти – серйозна загроза

До такого висновку прийшли члени Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), спираючись на дані актуального дослідження Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC). Було, зокрема, встановлено, що в порівнянні з 2019 роком кількість випадків зі смертельними наслідками через резистентності до антибіотиків збільшилася майже вдвічі. Велика частина смертей припадає в ЄС на країни півдня Європи – Португалію, Італію, Грецію.

Чому з’являються все нові бактерії-мутанти – патогенні штами, стійкі до антибіотиків?

Лікарі називають дві основні причини. Перша – недостатній рівень гігієни. Другий – занадто часте застосування антибіотиків, причому мова йде тут не тільки про людей, а й про тварин. М’ясо тварин, яких годували антибіотиками, може “заразити” резистентністю і людей, які його їдять. І, зрозуміло, резистентні до антибіотиків бактерії частіше зустрічаються у людей в тих країнах, де лікарі особливо охоче виписують антибіотики, або пацієнти вдаються до самолікування, приймаючи антибіотики без консультації з лікарем.

Обережніше з антибіотиками!

Необхідно, по-перше, серйозніше і швидше робити аналізи, вживати інших заходів для точного визначення у пацієнта збудника інфекційного захворювання – бактерій або вірусів, щоб вирішити, чи треба взагалі приймати антибіотики: проти вірусної інфекції вони все одно не допоможуть.

Ще один важливий фактор, який відзначають експерти, – ретельна санітарна гігієна самого медичного персоналу. Внутрішньолікарняні стійкі бактерії – так звані “госпітальні штами” – являють собою особливо серйозну загрозу ще й тому, що люди з ослабленою імунною системою (такі, як правило, і лежать в лікарні) ризикують більше за інших.

Джерело: “Наша Мама”