Про користь споживання кави пишуть так багато, що з кожною її чашкою навіть почуваєшся здоровіше. Проте здоровий скептицизм не зашкодить. Більшість досліджень — спостереження, у популяції кофеїн споживає понад 90% дорослих. Можлива та ж помилка, що й у дослідженнях «користі алкоголю» — коли аналіз показав, що у групі «непитущі» здоров’я гірше тільки тому, що там багато тих, хто не п’є з медичних причин.
Також користь кави може бути і не особливо пов’язана з самим кофеїном, а полягати в інших компонентах кави та чаю, подібно до того, як терапевтична дія галюциногенних речовин, ймовірно, пов’язана з їх стимуляцією нейропластичності, а сам галюциногенний ефект тут особливо ні до чого. Справді, аналоги без такого ефекту не менш ефективні.
Але повернімось до кави. Часто йдеться про кількість чашок не зовсім точна, адже концентрація кофеїну залежить від багатьох факторів. Наприклад, прийом оральних контрацептивів подвоює період напіврозпаду кофеїну, а куріння вкорочує період напіврозпаду кофеїну. Велике значення має ваша особиста генетика. Аденозинові рецептори характеризуються великою різноманітністю поліморфізмів. Так, поліморфізм аденозинового рецептора A2a збільшує ризик порушень сну або викликає посилення тривожності при споживанні кофеїну.
Також конкретна дія кофеїну залежить від інших генетичних особливостей. Наприклад, у носіїв різних варіантів COMT різний рівень тонічного дофаміну. Кофеїн підвищує рівень дофаміну, тому у тих людей, у яких спочатку дофаміну мало, він стабілізує настрій і навіть заспокоїть, а от у тих, хто має дофамін спочатку високий, ще більше підвищення може посилити тривогу.
Тому при захворюваннях, де є зниження рівня дофаміну (хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера, депресія) кофеїн покращує симптоми і навіть уповільнює нейродегенерацію. А ось при шизофренії, тривожних розладах, біполярному розладі погіршує симптоми. Ба більше, збільшення дози кофеїну може спровокувати зрив у залежних через підвищення дофаміну.
Особливу увагу на споживання кофеїну повинні звернути люди із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями сну, тривожними розладами та схильні до зловживання різними речовинами. Невипадково в нозології окремо є діагнози кофеїн-індукованого тривожного розладу, кофеїн-індукованого порушення сну. Щодо здорових людей, які помірно споживають каву вдень, то у них виявлено незначний вплив на якість сну. А ось трохи більше або трохи згодом — і кофеїн негативно впливає практично на всі аспекти сну.
З огляду на велику кількість змінних складно заздалегідь зрозуміти вплив кофеїну на свій рівень сну, тривоги, мислення. Для цього слід провести повний кофеїновий детокс, щоб самому з’ясувати, як змінився ваш сон та настрій. І потім, повертаючись до кофеїну, ви зможете зрозуміти, яка його кількість вам не шкодить, лише йде на користь. Адже більшу частину позитивного впливу здоров’я чинить не сам кофеїн.
Дослідження звичайної та декофеїнізованої кави показали практично однаковий їх вплив на зниження як загальної смертності, так і ризику окремих захворювань ( включаючи діабет та деякі види раків). Виняток, мабуть, лише у ризику хвороби Паркінсона — його декаф не знижує (уся справа у стимуляції виділення дофаміну кофеїном).
Психологічний плюс декафа — пахне як кава і на смак як кава, тому плацебо-ефект на продуктивність ніхто не скасовував. Для мене декаф — це насамперед спосіб плавніше увійти до кофеїнового детоксу. Головна перевага мислення без кави — це зміна фокусу мислення, коли легше бачити довгострокові цілі та мислити масштабніше.
Андрій Беловєшкін, лікар, кандидат медичних наук
Джерело: НВ