Ці ознаки говорять, що вам потрібно скоротити споживання кави

30 листопадаа 2021 17:54

Кава є частиною життя мільйонів людей у ​​всьому світі. Це перша допомога при пробудженні та освіженні вранці, в обід та після обіду – у всі моменти, коли нам потрібен заряд енергії та бадьорості. Кава – улюблений напій, тому що він має фантастичний аромат і смак, який захоплює почуття. Любителі кави п’ють свій улюблений напій не лише за його енергетичні якості, а й для того, щоб насолодитися його смаком та ароматом.

Ви можете ненароком зловживати кількістю кофеїну. Це може мати свої прояви, побічні ефекти, навіть симптоми та проблеми зі здоров’ям.

Кофеїн є стимулятором. Він впливає на нервову систему. У невеликих кількостях він навіть використовується у складі низки ліків для заспокоєння та зменшення болю. Але у великих кількостях він може мати протилежний ефект, пише healthdigest.com.

Кофеїн – це речовина, яка стимулює роботу мозку та центральної нервової системи. Він допомагає почуватися більш енергійним, бадьорим та активним. Він міститься не тільки в каві, а й у деяких газованих та енергетичних напоях, батончиках, чаї та шоколаді.

Якщо у вас спостерігаються деякі симптоми, можливо, настав час обмежити вживання кофеїну.

Одним із найпоширеніших симптомів передозування кофеїну є тремор. Тремтіння в кінцівках є проявом перезбудження нервової системи. Це може відчуватися як раптовий приплив енергії, вібрація у кровоносних судинах чи кінцівках.

Якщо кількість кофеїну, що споживається за день, дуже велика, можуть виникнути й більш серйозні побічні ефекти.

Згідно з Medical News Today, ці симптоми включають занепокоєння, тривогу, дратівливість, підвищену температуру тіла, зневоднення, прискорене дихання, прискорений пульс.

Ці симптоми можуть викликати ще більший неспокій і навіть переляк. У більш важких випадках, особливо при одночасному вживанні кави, енергетичних напоїв, газованих напоїв та десертів, що містять кофеїн, може знадобитися медична допомога.

Симптоми, що вимагають негайного медичного втручання, включають біль у грудях, галюцинації, утруднене дихання, блювання. Найчастіше вони спостерігаються у дітей або підлітків, які проковтнули велику кількість кофеїну внаслідок одночасного вживання напоїв з кофеїном та десертів з кофеїном (включаючи газовані напої).

За даними сайту healthline.com, добова кількість кофеїну, що рекомендується, не повинна перевищувати 400 мг. Для порівняння, стандартна чашка кави містить приблизно 190 мг кофеїну. Це особливо важливо для вагітних жінок та підлітків, які найбільш вразливі до дії кофеїну. Це також стосується будь-якої іншої людини з нервовою системою, чутливою до подібних стимулів.

Рекомендується не перевищувати добову норму споживання кофеїну, щоб уникнути потенційного ризику для здоров’я. Це особливо актуально для людей, які щодня по кілька разів тягнуться до кофеїновмісних напоїв. Хронічно високе споживання кофеїну може мати негативні наслідки для здоров’я.

Джерело:   DIP