Збірки рецептів народної медицини рекомендують їсти часник як можна частіше: цей засіб від ста хвороб, врятує від головного болю, нежиті, застуди, алергії і безлічі інших неприємностей із здоров’ям.
І частково це так: учені давно підтвердили корисність часнику. Його навіть називають суперфудом, тобто суперкорисним продуктом.
Головна корисна властивість часнику — він піклується про наш імунітет в період застуди. У тому числі в таких випадках, коли довелося побувати в товаристві вже хворіючої людини. Про це нагадала дієтолог Ганна Івашкевич.
— Часник є стимулятором імунної системи. Плюс до цього в ньому міститься досить вагома кількість цинку, що допомагає нам протистояти вірусам, — розповіла медик.
Кому часник протипоказаний
Проте далеко не усім людям від часнику буде суцільна користь. Деяким він може зашкодити і навіть посилити наявні проблеми із здоров’ям. Особливо, якщо їсти свіжі зубчики.
— Протипоказаний часник людям з відкритими виразками шлунку. Ще його не можна їсти людям з гастритом, який знаходиться не в ремісії, а в активній стадії, їм сирий часник теж протипоказаний. Якщо людина з подібною проблемою все-таки з’їсть часник, то отримає біль і дискомфорт в шлунку, — попередила дієтолог Івашкевич.
Втім, медик не радить зловживати часником і громадянам, які не мають захворювань шлунково-кишкового тракту.
— Якщо немає проблем з шлунком, з кишечником, немає дискомфорту від вживання часнику, то його можна їсти. У день це буде пара часточок. Але якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом, то навіть така кількість — це багато.
Джерело: Newsyou