1 грудня: це цікаво знати

1 Грудня 2021 09:28

Річниця Всеукраїнського референдуму 1991 року

Цей день в історії:

1408 — татарський хан Едигей взяв в облогу Москву.

1783 — Перший політ людини на повітряній кулі, наповненій воднем. Це здійснив у Парижі французький фізик Жак Александр Сезар Шарль. Під час двогодинного польоту в гондолі кулі разом з Шарлем перебував його напарник Робер.

1835  — Побачила світ перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

1863  — На 5-му засіданні представників перших футбольних команд Англії прийнято рішення заборонити футболістам бігати полем з м’ячем у руках.

1887 — На сторінках повісті англійського письменника Артура Конан-Дойля «Етюд у багряних тонах» вперше з’явився популярний літературний персонаж — приватний детектив Шерлок Холмс.

1891 — Американець Джеймс Нейсміт вигадав баскетбол.

1903 — З’явився перший вестерн — «The Great Train Robbery».

1913 — На заводах Форда (США) ввели безперервну складальну лінію (конвеєр), з якого через кожні 2 години 38 хвилин став сходити автомобіль.

1913 — Відкрито метрополітен у Буенос-Айресі (Аргентина).

1921 — Відбувся перший політ дирижабля, наповненого гелієм (С-7 фірми «Гуд’їр»).

1934 — У Ленінграді (нині — Санкт-Петербург) комуніст Ніколаєв застрелив лідера місцевої комуністичної організації Сергія Кірова. Обставини злочину досі залишаються нез’ясованими, але Сталін використав його для організації в СРСР «Великого терору» (тільки в Українській СРР в грудні 1934 року розстріляли 28 видатних осіб, в тому числі відомих письменників).

1939 — Радянський Союз оголосив про створення на його території маріонеткового «уряду» неіснуючої «Фінської демократичної республіки» на чолі з комуністом О. В. Куусіненом

1959 — 12 країн (Аргентина, Австралія, Бельгія, Велика Британія, Чилі, Франція, Японія, Нова Зеландія, Норвегія, Південно-Африканський Союз, СРСР і США) підписали у Вашингтоні договір про мирне наукове використання Антарктиди .

1988 — Вперше відзначено Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1989 — Зустріч у Ватикані Папи Івана Павла ІІ з керівником СРСР Михайлом Горбачовим започаткувала офіційну легалізацію УГКЦ та інших католицьких церковних структур

1990 — Під дном Ла-Маншу зустрілися британські та французькі будівельники, які з двох кінців прокладали перший в історії підземний тунель через цю протоку між Британією та Францією.

1991 — Понад 90  % відсотків із 32-х мільйонів громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність своєї країни. Одночасно з референдумом проводились і вибори президента, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. За нього проголосували понад 61 % виборців.

2013 — у відповідь на спробу силового розгону Євромайдану мільйонна демонстрація у Києві, сутички біля Адміністрації Президента України та початок Революції гідності

Народились:

1083 — Анна Комніна, візантійська принцеса, старша дочка імператора Візантії Олексія I Комніна і Ірини Дукени. Одна з перших жінок-істориків.

1595 — (за однією з гіпотез) Богдан Хмельницький, гетьман України.

1710 — Мікеле Марієскі, венеційський художник XVIII століття.

1716 — Етьєн Моріс Фальконе , французький скульптор XVIII століття.

1743 — Мартін Клапрот, німецький хімік, першовідкривач хімічних елементів урану та цирконію.

1761 — Марі Тюссо, француженка, що створила знаменитий Музей воскових фігур у Лондоні.

1792 — Микола Лобачевський, російський математик польського походження, один із батьків неевклідової геометрії.

1859 — Січинський Юхим , український історик, педагог, громадський діяч, православний священник.

1864 — Карстен Борхгревінк, норвезький мореплавець, в 1895 році першим в історії висадився на берег Антарктиди і організував там перше зимування.

1894 — Юліан Головінський, український військовий і політичний діяч, сотник УГА, крайовий командант УВО та крайовий провідник ОУН.

1909 — Анатолій Кос-Анатольський , український композитор.

1918 — Платон Майборода , український композитор, автор пісень («Білі каштани», «Пісня про рушник» ), музики до кінофільмів.

1930 — Роман Федорів, український письменник, лавреат Шевченківської премії.

1935 — Вуді Аллен (Аллан Стюарт Кьоніґсберґ), американський актор, кінорежисер і сценарист, володар трьох «Оскарів» (за фільми «Любов і смерть», «Манхеттен», «Інша жінка»).