Незалежна медійна рада засудила тиск ДБР на Юрія Бутусова

2 Грудня 2021 12:00
Незалежна медійна рада засудила тиск влади на головного редактора «Цензор.нет» Юрія Бутусова та наголосила, що саморегулювання є адекватною альтернативою розв’язання суперечливих ситуацій у медіасекторі.

«28 листопада Державне бюро розслідувань оприлюднило повідомлення про “перевірку законності дій” головного редактора інтернет-видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Форма й зміст згаданого повідомлення ДБР суперечать як законодавству, так і практиці правоохоронних органів щодо інформування громадськості про свою роботу.

Адже воно містить ознаки порушення презумпції невинуватості та норм Цивільного кодексу щодо використання імені особи (ст. 296). Крім того, згадана в повідомленні стаття 437 КК України («Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни») може стосуватися лише осіб, які юридично або фактично можуть впливати на військові формування чи воєнізовані структури, що очевидно не стосується цієї ситуації», – говориться в заяві.

Зі свого боку Незалежна медійна рада заявляє про доцільність використання наявних ініціатив саморегулювання в медійному просторі для розв’язання цієї та подібних спірних ситуацій.

27 листопада Бутусов опублікував на фейсбуку відео, на якому він стріляє з гармати зі словами «по окупантах — вогонь». Журналіст стверджує, що відео зняли раніше на тренуваннях.

ДБР розпочало кримінальне провадження через публікацію відео, мовляв, його оприлюднення нашкодило інформаційній безпеці України. У ДБР уточнили, що не порушували провадження проти власне Бутусова. Предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив журналіста до артилерії.

Сам Бутусов вважає, що відкриття справи – це помста президента Зеленського.

Джерело: “Детектор медіа”