Вода. Як би банально це не звучало, але іноді причиною неприємних відчуттів є зневоднення. Всього один стакан чистої води або з додаванням часточки лимону може стати відмінним помічником. І не забувайте про важливість профілактики. Мінімум 1 л води на добу має стати нормою споживання.
Чорний чай. Обов’язково солодкий. Адже саме поєднання чорного чаю і цукру сприяє вивільненню катехінів — речовин, що володіють спазмолітичною дією. А додавши лимон або м’яту, отримаєте в додачу ще і заспокійливий ефект.
Імбир. Цей корінь відомий своїм протизапальною дією. А ще він допомагає поліпшити кровообіг. Чай з імбиром — дієвий засіб навіть для попередження мігрені. При перших симптомах рекомендовано випити чашечку ароматного напою, і біль вже не буде так сильно турбувати.
Вишня. Крім високого вмісту води, в ягодах також є елементи, що перетворюються в оксид азоту. А він, у свою чергу, чудово запобігає хворобливому відчуттю.
Гарбузове насіння. Частим супутником головного болю є розширені судини. Щоб повернути їх в нормальний стан, необхідний магній. Він впливає на м’язи стінок судин, підтримуючи їх оптимальний тонус. Адже не дарма магній часто входить до складу знеболюючих препаратів.
Жирна риба. Головний її компонент — жирні омега-3 кислоти, які мають протизапальні властивості. Ці речовини не тільки допоможуть зняти хворобливі відчуття, а при систематичному прийомі навіть здатні зменшити частоту нападів. З наявних варіантів завжди можна вибрати недорогі продукти — оселедець, сардина, скумбрія, або більш дорогі види, такі як лосось, форель, тунець.
Молочні продукти. Деякі медичні дослідження підтвердили зв’язок хронічного болю з нестачею кальцію в організмі. Особлива увага при цьому приділялася появі так званого «голодного» болю, які з’являються в тривалих перервах між прийомами їжі. А ще недолік кальцію може провокувати підвищення тиску, при якому головний біль — частий симптом. Важливими джерелами кальцію, відомими всім, є молоко і кисломолочні продукти.
Цільнозернові продукти. Вівсянка, пшоно, гречка, випічка з борошна грубого помелу — всі вони містять вітаміни групи В, що позитивно впливає на нервову систему, допомагаючи їй впоратися зі стресами і перевтомою. А вони нерідко є причиною поганого самопочуття. Крім цього, в них міститься клітковина, необхідна для нормального травлення.
Печена картопля. Саме той випадок, коли і смачно, і корисно. Один запечений коренеплід містить в 3 рази більше калію, ніж цілий банан. А калій, як нам вже відомо, один з перших помічників в справі усунення болю.
Продукти, що містять кофеїн. Каві в цьому списку, звичайно, належить провідна роль. Але виручити можуть також чай, какао, гарячий шоколад і сама плитка шоколаду з високим рівнем вмісту какао-бобів. А ще кофеїн міститься в колі, енергетичних напоях і мате — парагвайському чаї.
Якщо вас часто турбують головні болі, варто звернутися до лікаря, а також завести щоденник, в який потрібно записувати, які харчові продукти ви вживали. Адже деякі з них можуть бути справжніми провокаторами. Наприклад, алкоголь, копченості, витримані сири, соління.
Джерело: Аgrotrend