“Російські загрози навколо України несуть небезпеку для всієї Європи”

26 Січня 2022 10:31
Криза з безпеки, що була штучно створена Росією після військового нарощування вздовж кордонів України, несе небезпеку не лише для України, але загрожує всій Європі, яка переживає найбільш небезпечний момент у власній історії з часів завершення «холодної війни».

Про це у вівторок під час промови на конференції під назвою «Європа у небезпеці: що далі у сфері оборони й безпеки ЄС?”, що відбулася у Брюсселі під егідою Європейського інституту досліджень з безпеки (EISS), заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає “Укрінформ”.

Повний текст його виступу оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Ми маємо бути реалістами, та визнати глибокі розбіжності з владою президента Путіна… Поточна криза – вона не лише про Україну, але про порядок європейської безпеки. Росія намагається повернути годинник у зворотному напрямку та примусити нас прийняти сфери впливу. Ми не можемо цього зробити. Це не та концепція, що може належати нашому століттю», – зауважив Боррель.

Він підкреслив, що ця криза розпочалася не в грудні минулого року, а набагато раніше, оскільки Росія підривала порядок Європейської безпеки роками.

Військовому нарощуванню, яке РФ здійснює зараз, передувало використання сили проти України, – в Криму та на Донбасі, – та проти Грузії. Ці події відбуваються на тлі агресивного використання Росією дезінформації та кібернетичних атак, як у сусідстві, так і всередині самого ЄС. У цьому ж ряді – роль Росії у подіях в Сирії, в Лівії, використання російської «групи Вагнера» в Африці та інші подібні ситуації.

Боррель наголосив на тому, що відповіддю на зростання військової напруги має стати підвищення інтенсивності дипломатичних зусиль, – саме у цьому контексті щойно відбулася низка важливих дипломатичних подій у Женеві, у Брюсселі та у Відні.

«В усьому цьому ЄС має два пріоритети: дипломатію та стримування. Нам потрібні обидва напрямки, і один залежить від іншого у досягненні успіху. Ми обговорювали це вчора під час Ради міністрів ЄС із закордонних справ, коли до нас приєднався в режимі телеконференції Державний секретар Блінкен», – нагадав Високий представник ЄС.

За його словами, Євросоюз використовуватиме всі дипломатичні важелі для пошуку шляхів деескалації напруги. Наразі ЄС координує з США позиції в ході підготовки письмової відповіді, яка має надійти протягом поточного тижня на російські пропозиції.

«В якості стримування, ми готуємо пакет потужних санкцій, на той випадок, якщо Росія здійснить подальші військові дії проти України. Ми маємо бути готовими до всіх сценаріїв. Природа нашої відповіді має відповідати тому вибору дій, який зробить Росія. Рішення щодо санкцій, напевно, є найбільш результативним важелем, який має Захід, і ми будемо робити це в координації з США та іншими партнерами. Це мій обов’язок, як Високого представника, запропонувати пакет санкцій для Європейської Ради, де країни-члени мають приймати рішення», – підкреслив Жозеп Боррель.

Він зауважив, що третім напрямком діяльності ЄС у вирішенні цієї кризи є продовження підтримки України, підвищення її спроможностей у протистоянні російській агресії. З 2014 року обсяг фінансової допомоги ЄС на адресу Україні в кредитах і грантах перевищив 17 мільярдів євро. Вчора, 24 січня, Європейська Комісія оголосила про виділення Україні нового макрофінансового пакета в обсязі ще 1,2 мільярда євро.

Євросоюз продовжує надавати Україні практичну допомогу, зокрема, з використанням своєї дорадчої місії, він щойно виділив суму у 35 мільйонів євро для реформи системи військової логістики та військової освіти в Україні, та розглядає можливість розгортання в країні відповідної місії.

ЄС також готовий надати Україні допомогу у підвищенні стійкості перед кібернетичними загрозами, сприяти розвитку відповідних спроможностей, зокрема, в контексті нещодавньої кібернетичної атаки на сайти державних установ України.

«Моє ключове послання є таким: Європа в небезпеці. Я хотів би, щоб це було не так, але протягом минулих двох років відбулося серйозне погіршення у безпековому середовищі. До такої міри, що я переконаний: сьогодні ми переживаємо найбільш небезпечний момент у період після холодної війни», – наголосив Високий представник ЄС.

Як вже повідомлялося, в понеділок 24 січня у Брюсселі відбулося формальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, під час якого європейські урядовці продовжили дискусію щодо шляхів реагування на спровоковану Росією безпекову кризу. Ситуацію, що склалася у європейській безпеці внаслідок російського військового нарощування вздовж кордонів України, міністри ЄС розпочали 13 січня в форматі неформальної зустрічі “Gymnich” у французькому місті Брест.