Для суду над керівництвом РФ потрібен спецтрибунал

29 Квітня 2022 12:05

ПАРЄ просить прокурора МКС якнайшвидше завершити слідства за найбільш кричущими злочинами, імовірно скоєними російськими військовими в Україні, і видати ордер на арешт обвинувачених.

Кожен, хто причетний до злочинів проти людяності, скоєних під час війни в Україні, та до можливого геноциду українців, буде притягнутий до відповідальності згідно з міжнародним правом. Така сама доля повинна спіткати і керівництво Російської Федерації за скоєння злочинів проти миру. Про це йдеться у резолюції “Агресія Російської Федерації проти України: забезпечення відповідальності за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та інші міжнародні злочини”, ухваленій одноголосно у четвер, 28 квітня, під час весняної сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

“Повідомлення про звірства російських військових продовжують надходити”

Війна, розв’язана Росією проти України, ведеться з жорсткістю, яка є безпрецедентною в Європі з часів Другої світової війни. “Використання важкого озброєння в густонаселених районах спричинило тисячі людських жертв, також продовжують надходити нові повідомлення про звірства проти мирного населення, включаючи страти і сексуальне насильство, імовірно скоєні російськими військовими на підконтрольних їм територіях”, – йдеться в резолюції.

ПАРЄ закликає зробити все можливе для того, щоб винні у цих тяжких злочинах не уникнули покарання. Для цього країни-члени Ради Європи повинні підтримати прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у “розслідуванні та судовому переслідуванні підозрюваних у військових злочинах, злочинах проти людяності та можливому геноциді”. Асамблея просить національні уряди надавати у розпорядження слідства “будь-які наявні у них докази, включаючи розвіддані з відкритих джерел, супутникові знімки та перехоплену комунікацію”.

Спеціальний трибунал із особливими повноваженнями

Для того, щоб можлива причетність політичного та військового керівництва Росії до скоєння злочинів проти миру була доведена, ПАРЄ закликає “групу країн-однодумців” і міжнародні організації “терміново створити спеціальний міжнародний трибунал” з мандатом на розслідування та судове переслідування винних. Цей суд “повинен мати повноваження на видачу міжнародного ордера на арешт, не обмеженого імунітетом глави держави або уряду”.

ПАРЄ звернулася з проханням до прокурора МКС “оперативно завершити розслідування найбільш кричущих злочинів”, скоєних у ході війни, розв’язаної Росією, “винести обвинувальні вироки та видати ордер на арешт ймовірних злочинців”. Депутати Асамблеї також попросили Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглядати справи, підставою для яких стала агресія Росії проти України, у пріоритетному порядку.

Джерело: Deutsche Welle