Гетьмана Петра Сагайдачного проголосили покровителем українського війська

21 Квітня 2022 15:00

20 квітня, в Києві, у Софійському соборі, гетьмана Петра Сагайдачного проголосили покровителем українського війська. Також Предстоятель Православної Церкви України, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній освятив репліку меча Сагайдачного.

Про це повідомляє KиївВлада із посиланням на пресслужбу Міністерства культури та інформаційної політики України.

Раніше копія меча Сагайдачного, виготовлена у 2018 році, знаходилась на затопленому кораблі “Гетьман Сагайдачний”. В перші дні війни проти московитів корабль було виведено з ладу, щоб він не дістався ворогу.

Копію меча допомогли віднайти віце-адмірал ВМС ЗСУ Сергій Гайдук та капітан І рангу, заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Урсол. Таким чином врятований меч прибув до Софійського собору.

Оригінальний меч Петра Сагайдачного зберігається у зброярні Вавельського королівського замку, у Кракові. Його в 1621 році майбутній король Речі Посполитої, королевич Владислав IV Ваза, вручив Сагайдачному за перемогу над турками під Хотином.

Зброя виготовлена зі сталі, золота, срібла, оздоблена діамантами та написом “Владислав (у дар) Конашевичу кошовому під Хотином проти Османа” (VLADISAVS + Konasevicio Koszovio ad Chocimum contra Osmanum). На захисному щитку гарди відтворена сцена з біблійної притчі про суд царя Соломона.

Меч цього року мали привести в Україну для експонування у зв”язку з 400-річчям смерті гетьмана. Петро Сагайдачний, який штурмував Москву, помер від рани 20 квітня 1622 року у Києві.

Його поховали у Богоявленському соборі Київського Братського монастиря, який надалі називали “монастирем Сагайдачного”. Коли у 1935 році церкву знищили комуністи, то були втрачені й відомості про це поховання.

Зараз на території Києво-Могилянської академії реконструйована умовна могила Конашевича-Сагайдачного.