У «Софії Київській» відновили реставрацію легендарного панно «Місто на семи пагорбах»

10 Травня 2022 15:00

 

Панно, яке створила відома мисткиня монументалістка Галина Севрук, має висоту майже три метри, а довжина сягає близько шести метрів. Твір виконаний з кераміки з додаванням поливи, емалі та скла. Деякі із деталей важать близько 5-7 кілограм.

Про це повідомив перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко.

Реставратори Софії Київської після двомісячної перерви відновили реставрацію панно «Місто на семи пагорбах». Панно було створене відомою українською керамісткою Галиною Севрук та незадовго до початку війни поповнило музейний фонд заповідника.

На панно зображений період розквіту Київської Русі та її столиці – Києва. Серед великої кількості деталей та постатей тут можна побачити князя Ярослава Мудрого з донькою Анною, княгиню Ольгу, Агапіта Печерського, літописців й іконописців, зодчих і військових та киян в оточенні величних святинь та храмів.

Із 1986 до жовтня 2020 року панно прикрашало інтер’єр столичного готелю “Турист” неподалік метро “Лівобережна”. Під час ремонту в готелі керівництво вирішило демонтувати артоб’єкт, який, за словами представників готелю, не вписувався в інтер’єр.

В подальшому твір мають перенести до майбутнього музею керамічної лабораторії Ніни Федорової, який планується відкрити на території заповідника “Софія Київська”. До сьогодні там збереглося приміщення лабораторії, в якому 30 років працювала Галина Севрук.

Роботи з відновлення горельєфу розпочалися ще наприкінці червня 2021 року, а у листопаді перші фрагменти були змонтовані у виставковій залі. Наразі вже відреставрували більшу частину скульптури. Згодом її можна буде побачити у виставковій залі консисторії Софії Київської.

Галина Севрук – скульпторка-монументалістка, керамістка, живописиця, членкиня Спілки художників України, лауреатка премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. В. Стуса, премії ім. митрополита А. Шептицького. Стояла біля витоків Клубу творчої молоді “Сучасник”, де спілкувалась з шестидесятниками. Доробок мисткині налічує понад 500 камерних керамічних творів на теми з історії України, понад 30 монументальних керамічних панно в різних архітектурних пам’ятках Києва, Чернігова, Одеси. Померла Галина Севрук 13 лютого 2022 на 92-му році життя.

Джерело: “Великий Київ”