Як отримати документи про освіту школярам, які опинились за кордоном: роз’яснення Міносвіти

20 Травня 2022 16:24

Для тих, хто навчається за кордоном розробляють окрему модель отримання документів

Українські школярі, які наразі проживають не в Україні, зможуть отримати документи про освіту. У Міносвіти розробили для цього алгоритми. Про це розповіла заступниця міністра освіти і науки Віра Рогова на засіданні парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Для тих, хто навчається за кордоном розробляють окрему модель отримання документів.

«Я особисто була в трьох країнах з моніторинговою групою, де вели перемовини саме по документах про освіту 9-11- х класів в першу чергу. І ми відпрацювали знову ж таки з цими країнами, і міністр відпрацював з іншими країнами, і надіслали на посольства, щоб посольства долучилися до видачі нашим дітям цих документів. Нами розроблений порядок щодо видачі документів за кордоном», – зазначила Рогова.

За її словами, для школярів на окупованих територіях розроблено кілька варіантів.

«Ми відпрацювали порядок, який буде для тимчасово окупованих територій, і розробили такі дорожні карти», – сказала заступниця міністра.

Вона додала, що по Херсонській області буде декілька варіантів.

«Буде визначена школа на неокупованій території, де будуть видаватися документи. Друга частина. – буде інша область, де буде (реалізована – ред) взаємодія між двома областями, щоб ті діти, які сьогодні прибули із території Херсонської чи, наприклад, іншої області, яка сьогодні має території тимчасово окуповані, (отримали дрокументи в іншій області- ред). Це другий варіант. І третій варіант. це те, що діти наші знаходяться зараз у Західній Україні. Якщо в нас в Херсонській області закінчився навчальний рік, а він закінчився у них раніше, тому можуть видаватися так», – пояснила Рогова.

Заступниця міністра освіти підкреслила, що кожна область обере ту модель, яка їй зручна.

На запитання, що робити дітям з Херсонської області, які не можуть виїхати на неокуповані території для отримання документів і немає можливостей надіслати їм документи за місцем проживання, Рогова відповіла, що діти матимуть номери своїх атестатів , і за ними зможуть отримати документи пізніше.

«Ми хочемо подовжувати термін зберігання документів, тому що дитина може не отримати документи своєчасно», – сказала вона.

Також Міносвіти повідомило, що цьогорічні випускники шкіл, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, отримають атестати та інші передбачені законодавством освітні документи.

Джерело:  “Главком”