Обережно! Шаурма!

20 Червня 2022 13:32

Столичні медики отримали вже 18 повідомлень про випадки гострого гастроентероколіту. Усі хворі 14 та 15 червня придбали шаурму у павільйоні, розташованому у Дарницькому районі Києва. Про це повідомив Київський міський центр контролю та профілактики захворювань.

Всі хворі особи госпіталізовані та бактеріологічно обстежені. В одному випадку виділено Salmonella enteritidis. Інші матеріали у роботі. Фахівцями ГУ “Київський міський центр контролю та профілактики хвороб” проводиться епідеміологічне розслідування , – йдеться у повідомленні.

Фахівці уточнили, що працівник павільйону з продажу шаурми відмовився допустити їх на об’єкт, не надав необхідні документи та взагалі втік у невідомому напрямку.

Гострі кишкові інфекції ( ОКІ ) – велика група інфекційних захворювань, що супроводжуються порушенням моторики шлунково-кишкового тракту з розвитком діареї (проносу), інтоксикації, а в ряді випадків – зневоднення. Збудники ОКИ – численна група бактерій, вірусів, які можуть спричинити дисфункцію кишечника.

Основний механізм передачі – фекально-оральний (коли збудник потрапляє в рот з найдрібнішими частинками фекалій), що реалізується харчовим, водним та контактно-побутовим шляхами; значно рідше реалізується повітряно-пиловий шлях.

Інфекція передається від людини до людини через немити руки, предмети побуту, погано вимиті фрукти та овочі, водним шляхом.

Детальніше: “Соцпортал”