Рада звернулася до ООН щодо викрадення та вивезення до РФ українських дітей

20 Червня 2022 12:04

Фото Ковальчук Віктор / УНІАН

Верховна Рада ухвалила постанову №7450 про звернення до ООН щодо неприпустимості викрадення та примусового вивезення до Росії, інших країн або на окуповані території українських дітей та передання їх у сім’ї російських громадян.

У постанові зазначається, що мільйони громадян України, серед яких понад чотири мільйони дітей, рятуючи своє життя та життя свої близьких, були змушені покинути небезпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами, або виїхати за кордон.

Автори документа наголосили, що найбільше занепокоєння сьогодні викликає примусова депортація громадян України, у тому числі дітей на територію РФ.

Нехтуючи всіма нормами міжнародного права — передусім Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни — Росія примусово депортувала на свою територію мільйони громадян України, серед яких є діти, у тому числі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Верховна Рада звернулася до авторитетних інституцій з вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків для захисту дітей — громадян України та повернення їх на підконтрольні Україні території.

Джерело: “Cуспільне мовлення”