Україна подала позов до ЄСПЛ – вимагає від Росії припинити масові порушення прав людини

24 Червня 2022 12:00

Україна офіційно подала позов до Європейського суду з прав людини з вимогою до Росії припинити масові та грубі порушення прав людини на території України.

Міністерство юстиції України повідомило, що ним направлена до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі перша частина подань по суті заяви щодо порушень Російською Федерацією Європейської конвенції про права людини під час протизаконного вторгнення на суверенну територію України.

Мін’юст зазначає, що 24 лютого 2022 року Росія розпочала новий етап воєнної агресії проти України з явною метою повалення її демократично обраного уряду та подальшого руйнування її суверенітету. Вторгнення супроводжувалося загибеллю людей, заподіянням їм травм і каліцтв, вимушеним переміщенням населення та матеріальними збитками в масштабах, небувалих на європейському континенті з часів Другої світової війни.

Зазначено, що заява України спрямована на припинення масових та брутальних порушень прав людини, які стали результатом воєнної агресії з боку Росії.

Мін’юст пише, що ЄСПЛ “запропоновано встановити, що Росія винна в найбільш кричущих, серйозних і безперервних порушеннях Конвенції, які колись розглядалися Судом, і присудити справедливу компенсацію в такому ж безпрецедентному розмірі”.

Документ охоплює період війни з 24 лютого до 7 квітня, коли Росія була змушена відвести свої війська від Києва та інших міст півночі України. Наступні документи, сказано у заяві Мін’юсту, охоплюватимуть пізніші події.

Джерело: “ЛIГА.Новости”