У Скарбниці столичного музею відкрили унікальну виставку

1 Липня 2022 13:40

У

Скарбниці Національного музею історії України до Дня Конституції відкрилася виставка “Європейська Україна. Доба Мазепи”. Експозиція розповідає про те, що Україна здавна була частиною європейського культурного простору. Серед експонатів – особисті речі гетьмана Івана Мазепи, митрополита-реформатора Петра Могили й багато іншого.

Про унікальність виставки та її особливості розповів співкуратор заходу Ярослав Затилюк у коментарі Gazeta.ua.

“Виставка має на меті продемонструвати не тільки українцям, а й усьому світу – Україна культурно, політично, ідейно завжди була в Європі. Експонати засвідчують, що європейські тенденції мали відгук в нашій країні вже за часів Мазепи”, – розповів він.

Виставка складається з трьох частин

Вхід до виставки супроводжує відео, яке було знято 1918 року. Глядача зустрічають демонстрацією стереотипів про Мазепу, показуючи кіно. Далі відвідувач ознайомлюється вже з матеріальними памʼятками доби.

Уся виставка складається з трьох частин.

Перша зала – про цінності. У центрі – копія латинського оригіналу конституції Пилипа Орлика. Також представлені різноманітні рукописи тогочасних управлінців українського краю.

Друга зала розповідає про відстоювання цінностей. Тут експозиція показує і боротьбу з Московією. Серед представленого – маніфести Івана Виговського й Пилипа Орлика до європейських правителів.

Третя зала має експонати, що презентують побут козацької старшини й культурні артефакти.

Про унікальні експонати

Виставку створили приблизно за місяць, хоча зазвичай подібні експозиції збирають упродовж пʼяти чи шести. Серед експонатів – понад 50 різноманітних памʼяток: друковані видання, рукописи, гроші, зброя, ікони, кухлі, кубки тощо. Наприклад, можна побачити особисті речі Івана Мазепи, сеймові конституції Речі Посполитої 1616-го, репліки Конституції Пилипа Орлика, побутові вироби із золота тощо.

Серед представленого також різноманітні докази того, якою Україна була в XVII-XVIII ст. Наприклад, у Скарбниці показують:

– документ “Як здійснювати Магдебурзьке право” – право на самоврядування міст за європейським зразком;

– ідеї Юста Ліпсія – представляють уявлення парламентаризму, якими користувалася козацька старшина Пилипа Орлика й на основі яких він написав конституцію.

Окремо розповідає експозиція і про церкву – чому Київська метрополія мала бути під історичним Константинополем, а не під Московією.

Приміщення для виставки обрали невипадково.

“Скарбниця Національного музею історію України як місце локації виставки теж важлива. Це будова часів Мазепи. Вона також є частиною експозиції”, – розповів Затилюк.

І додав, що всі експонати доповнюють одне одного: “Унікальні ікони зачіпають душу відвідувачів. Ідейні роботи розповідають про тогочасну боротьбу. Матеріальні артефакти свідчать про форму тогочасного життя”.

Виставка триватиме 13 днів. Відвідати її можна лише в складі екскурсійних груп. Екскурсії проводять із середи до неділі з 10:00 до 17:00 щогодини. Вартість самостійного огляду – 90 грн, 150 – грн з екскурсоводом.

Джерело: Gazeta.ua