Держави G7 не визнають фіктивних «референдумів» на окупованих територіях

23 Вересня 2022 12:44
Держави «Групи семи» (G7) не визнають псевдореферендумів про приєднання окупованих росією територій України, які рф планує провести з 23 по 27 вересня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

«Міністри закордонних справ G7 та верховний представник ЄС рішуче засудили заяву росії про проведення фіктивних референдумів на суверенній території України, яка тимчасово перебуває під контролем росії. Будь-які «референдуми», які проводяться в умовах російської військової присутності, залякування та примусової депортації, не можуть бути вільними чи справедливими. Будь-яка анексія території України була б грубим порушенням суверенітету України та Статуту ООН», – йдеться в заяві.

Міністри закордонних справ G7 та верховний представник ЄС також закликали всі держави «однозначно засудити будь-які референдуми та не визнавати їх результатів». Вони висловили жаль з приводу навмисних ескалаційних кроків росії, включаючи часткову мобілізацію і «безвідповідальну ядерну риторику», зазначивши, що рф має негайно припинити свою агресію, вивести свої війська та військову техніку з України та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Країни G7 також зобов’язалися і надалі запроваджувати «цілеспрямовані санкції та чинити економічний і політичний тиск на росію».

«Міністри закордонних справ G7 та Верховний представник ЄС були одностайні у своєму непохитному зобов’язанні продовжувати надавати економічну, фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку для України стільки, скільки це буде необхідно, і в необхідному обсязі, щоб забезпечити шлях України до свободи, миру, реконструкції та економічного розвитку», – наголошується в заяві.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки “л/днр” та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили “референдуми про приєднання до росії” та призначили їх на 23-27 вересня. Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.