Микола Томенко: нам треба акцентовано працювати над виведенням росії з Ради безпеки

19 Грудня 2022 10:54

Лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко розповів, що через вето росії у Раді безпеки не можуть ухвалити нормальних рішень щодо закінчення війни.

Про це він розповів на каналі «PolitБюро».

«Обов’язкове рішення тільки Рада Безпеки може прийняти. А, оскільки діє принцип вето, то росія постійно ветує. І це сумна історія, яка вимагає від нас бити. І ми з ООН поки що не виключимо росію, це надзвичайно складна процедура. А от із Ради безпеки можемо», – зазначає Микола Томенко.

За його словами, вся ця історія виглядає приблизно так, якби у розпалі Другої світової війни союзники зібралися би обговорити, що робити із Гітлером, який вбиває українців, саджає у концтабори євреїв, усе нищить, а на пропозицію зупинити війну Німеччина би просто наклала вето, після чого союзникам довелось би перенести це питання на наступне засідання.

Саме так, констатує експерт, сьогодні виглядає ситуація у Раді безпеки, коли там розповідають про вбивства мирних жителів в Україні, обстріли критичної інфраструктури, церков, шкіл, садочків, а представник путіна ветує будь-які рішення і на цьому все закінчується.

«Світ мусить навчитися захищати себе від війни, від вбивств, це 21 століття, це ж навіть не 30-40-ві роки 20 століття при фашизмі, нацизмі, тощо. Я вважаю, що це дуже важлива штука, нам треба акцентовано працювати над виведенням росії з Ради безпеки», – констатує Микола Томенко.