У Росії хочуть легалізувати злочини проти України

16 Грудня 2022 12:15

Державна дума РФ підтримала за основу проєкт закону, що передбачає зняття кримінальної відповідальності за злочини, скоєні на українських окупованих територіях, якщо вони були вчинені з метою “захисту інтересів Росії”.

Про це повідомляє “Апостроф” із посиланням на текст відповідного законопроєкту.

Зокрема, левова частка документа присвячена врегулюванню питань “інтеграції” окупованих територій України у склад Росії. Одне з положень передбачає, що усі рішення суду та карні провадження, ухвалені на окупованих територіях в рамках законодавства України до 30 вересня 2022 року залишатимуться дійсними.

У законопроєкті закладене нововведення – 2 пункт 2 статті:

“Не є злочинним та підлягаючим покаранню діяння, відповідальність за вчинення якого встановлена нормативними правовими актами України, якщо воно містить ознаки злочину, передбаченого Кримінальним кодексом Російської Федерації, але було спрямоване на захист інтересів Російської Федерації… чи інтересів громадян чи організацій Російської Федерації.. населення та організацій Запорізької, Херсонської області, які охороняє закон”.

За словами російського юриста Михайла Беньяша, відповідна теза документа легалізує будь-які правопорушення.

“Виходить, суддя зможе звільнити людину від кримінальної відповідальності за абсолютно будь-який злочин. Просто тому, що вважатиме дію спрямованим “на захист інтересів Російської Федерації”, – наголошує він.

У законопроєкті немає уточнень, що мається на увазі під словами “в інтересах РФ”.

Документ ще має пройти друге та третє читання, та отримати схвалення Радою Федерації. Оскільки авторами законопроєкту є представники провладної політичної сили “Единая Россия”, те, що його ухвалять – немає сумнівів.