Військовий облік українців: які документи треба подавати під час працевлаштування

18 Січня 2023 16:29

Не тільки “біржі праці” зобов’язані “ділитися інформацією” з центрами комплектування та соціальної підтримки про людей, які стоять у них на обліку, адже чоловіку, який закінчував військову кафедру, але на обліку у ЦКтаСП не перебуває, хоча й має офіцерське звання, прийшов лист від роботодавця надати додатково усі документи про освіту, наявність закордонного паспорта, адресу фактичного проживання та склад сім’ї, уточнивши при цьому, чи немає у дружини освіти фармацевта чи медичного працівника.

Про це стало відомо з консультації адвоката на одному з юридичних порталів, у якого запитали, чи можна подавати роботодавцеві неповні дані про себе.

Як пояснив юрист, роботодавець повинен був отримати спочатку військово-обліковий документ від претендента на вакантну посаду і лише після цього приймати його на роботу.

У роботодавця дійсно є обов’язок у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу працівника повідомляти про це військкомат.

Формально у роботодавця є право просити надати відповідну інформацію, оскільки вона потрібна йому для ведення списків персонального військового обліку на підприємстві, але якщо вже працюючий чоловік не надась роботодавцеві таку інформацію або ж надасть її у неповному обсязі, звільнити його не можна, зазначив юрист.

Також роботодавець не може вимагати надати інформацію щодо освіти дружини.

Але порушення військовозобов’язаними правил військового обліку на перший раз тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 850-1700 гривень.

Окрім того, порушення законодавства про мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3400-5100 гривень, а для роботодавця, як посадової особи, вже 5100-8500 гривень.

Нагадаємо, що місцевій владі доведеться виявляти і направляти у військкомати військовозобов’язаних, які не стоять на військовому обліку. Очікується, що це робитимуть шляхом подвірного обходу, а у випадку відмови організують примусовий привід поліцією.

Джерело: “Апостроф”