“Київтеплоенерго” виплатило незаконних зарплат на 49,3 мільйона гривень

17 Березня 2023 14:20

Держаудитслужба встановила, що КП “Київтеплоенерго” здійснило незаконні нарахування та виплати зарплат на суму 49,3 млн гривень.

Про це повідомляє “Великий Київ”, посилаючись на «Київвладу».

Зокрема про це, Державна аудиторська служба у січні 2023 року проінформувала міського голову Києва Віталія Кличко. Текст відповідного листа редакції надало (з проханням його не публікувати) джерело у столичній міськдержадміністрації.

В цілому, за результатами проведених заходів державного фінансового контролю були встановлені фінансові порушення та недоліки за період з 1 січня 2018 року по 30 червня 2021 року на загальну суму 20,28 млрд гривень.

У листі Держаудитслужби зазначається, що, зокрема, директору підприємства В’ячеславу Бінду було безпідставно нараховано та виплачено премії на суму 1,4 млн гривень. До того ж очільнику цього КП в 2019 році було виплачено премію на загальну суму 0,7 млн гривень без затвердженого фінансового плану підприємства на вказаний рік.

Також було встановлено, що при відсутності фінансової можливості і коштів підприємством було безпідставно створено забезпечення на матеріальну допомогу при виході на пенсію і нагороди до ювілейних дат на 166,6 млн гривень. При цьому, таким чином встигли виплатити 14,3 млн гривень.

Окрім цього, «Київтеплоенерго» безпідставно створило забезпечення на виплату пільгових пенсій працівникам на загальну суму 22,5 млн гривень. Вочевидь, в останньому випадку мова йде про те, що в «касі» підприємства ще й було передбачено фінансування на виплату колишнім комунальникам грошових коштів на додачу до «державних» пенсій.

Зважаючи на виявлений «букет» проблем на підприємстві, «ревізори» запропонували Віталію Кличку розглянути питання покарання винних, кадрових змін в керівництві «Київтеплоенерго» та зобов’язати дане КП відшкодувати збитки. Втім, міська влада обрала іншу тактику – опосередковано звинувачує державних аудиторів в упередженості та намагається оскаржити їхні дії в суді.

В’ячеслав Бінд очолює КП «Київтеплоенерго» з 22 грудня 2018 року. Це підприємство підпорядковане Департаменту ЖКІ КМДА, яким з 17 липня 2017 року керує Дмитро Науменко. Сферу ЖКГ у Києві з 2014 року контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Джерела ЗМІ стверджують, що Петро Пантєлєєв і В’ячеслав Бінд досі залишаються креатурами Вадима Столара, хоча зараз вони переорієнтовані у своїй діяльності на конкретного заступника керівника Офісу Президента.